![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, szukam skryptu, który pozwoli mi wrzucić zdjęcie na serwer do wybranego katalogu, dodać nazwę pliku do bazy i następnie zrobi z niego miniaturkę o określonej szerokości (wysokość musiałby dopasować sam). Widział ktoś coś podobnego ?
-------------------- GG: 564555
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt przesyłania obrazka na serwer znajdziesz gdzieś w sieci lub na tym forum. Co chwile poruszany jest ten temat...
Tworzenie miniatury dodasz po prostu po przesłaniu na serwer. Skrypt tutaj: http://www.egrafik.pl/porady/php-tworzenie...-obrazow-w-php/ Jedyne co musisz zrobić to odpowiednio skonfigurować ten kod pod własne zmienne i wymagania. -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie i jak tutaj mogę ustawić na sztywno szerokość miniatury oraz by wysokość się dopasowała do szerokości ?
Cytat <?php
function zmiana_rozmiaru($orginalny_obrazek,$docelowa_szerokosc,$docelowa_wysokosc){ // Pobranie orginalnych parametrów i kalkulacja skali list($szerokosc, $wysokosc) = getimagesize($orginalny_obrazek); $xskala=$szerokosc/$docelowa_szerokosc; $yskala=$wysokosc/$docelowa_wysokosc; // Kalkulacja nowego rozmiaru if ($yskala>$xskala){ $nowa_szerokosc = round($szerokosc * (1/$yskala)); $nowa_wysokosc = round($wysokosc * (1/$yskala)); } else { $nowa_szerokosc = round($szerokosc * (1/$xskala)); $nowa_wysokosc = round($wysokosc * (1/$xskala)); } // Zmiana rozmiaru orginalnego obrazu $obraz_zmiana_wielkosci = imagecreatetruecolor($nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc); $obrazek_tymczasowy = imagecreatefromjpeg ($orginalny_obrazek); imagecopyresampled($obraz_zmiana_wielkosci, $obrazek_tymczasowy, 0, 0, 0, 0, $nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc, $szerokosc, $wysokosc); return $obraz_zmiana_wielkosci; } ?> -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do wymiarów miniatury - po prostu dodaj przed wszystkim zmienną $docelowa_szerokość = ileś_tam_px;
Co do automatycznej wysokości... hmmm... nie mam pewności ale spróbuj tak auto lub tak auto-set P.S. Używaj odpowiedniego znacznika BBcode... fragment kodu to nie cytat tylko skrypt w języku PHP dlatego następnym razem wsadź to w znacznik [*PHP][*/PHP] zamiast [*QUOTE] (bez *) Ten post edytował modern-web 22.12.2010, 15:21:42 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm, mam problem ze skonstruowaniem formularza <form>.... otóż chcę żeby dopuszczał tylko pliki jpg i png oraz by była możliwość uploadu trzech zdjęć...z obsługą tego w php sobie już poradzę
![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Upload kilku zdjęć za pomocą jednego formularza to żaden problem. I tak działamy na name'ach input'ów.
Co do sprawdzenia typu pliku to musisz zrobić to w PHP. Musisz jednak pamiętać aby nie opierać się na rozszerzeniu pliku! Nigdy nie upload'uj czegoś co nie sprawdziłeś - to stwarza bardzo poważną lukę. Każde zdjęcie zapisuj przez GD (tam też sprawdź typ pliku). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No właśnie mi chodzi, by ktoś mi podał taki formularz
![]() ![]() ![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W HTML-u? Sądzę, że to nie jest problem. Zwykły form z zadeklarowanym odpowiednim enctype i input-y z typem file o odmiennym name-ach (jeżeli chcesz dodać kilka).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Ok mam sobie takie formularz: I teraz najpierw chcę aby zdjęcie mi się zauploadowało do katalogu ../foto/ więc mam taki kod PHP ... ale coś nie działa ![]()
//EDIT... Już widzę.... img1 to nie img_1 ![]() Tylko nigdzie nie umiem znaleźć skryptu, który zrobi mi miniaturkę o określonej szerokości ze zdjęcia ![]() Ten post edytował Elber 23.12.2010, 15:07:32 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko nigdzie nie umiem znaleźć skryptu, który zrobi mi miniaturkę o określonej szerokości ze zdjęcia to napisz swoj. Mozesz tez zmienic moj![]()
nie jestem specem od GD, wiec na pewno conieco mozna poprawic. Mozesz go zmienic, poprawic, co tam chcesz. Ten post edytował lukaskolista 23.12.2010, 15:33:34 |
|
|
![]()
|
|
Fajnie, ale u Ciebie wysokosc jest ustawiona na sztywno
![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Co do wymiarów miniatury - po prostu dodaj przed wszystkim zmienną $docelowa_szerokość = ileś_tam_px; Co do automatycznej wysokości... hmmm... nie mam pewności ale spróbuj tak auto lub tak auto-set Już Ci napisałem... spróbuj; może się uda ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Już Ci napisałem... spróbuj; może się uda ![]() No właśnie nie działa ![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko mi nie mow, ze nie potrafisz sobie tego przeliczyc. Chciales resize obrazkow to masz, programowanie ma to do siebie, ze kod sie pisze, a nie kopiuje i wkleja.
|
|
|
![]()
|
|
tylko mi nie mow, ze nie potrafisz sobie tego przeliczyc. Chciales resize obrazkow to masz, programowanie ma to do siebie, ze kod sie pisze, a nie kopiuje i wkleja. Co masz na myśli mówiąc do niego "przeliczyć"? Co ma liczenie do automatycznego dopasowania wysokości do z góry ustalonej szerokości? -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Tak by to miało wyglądać ? BTW. co tutaj zmienić żeby ta miniaturka leciała do innego katalogu ? ![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Co masz na myśli mówiąc do niego "przeliczyć"? Co ma liczenie do automatycznego dopasowania wysokości do z góry ustalonej szerokości? Elber napisal Cytat Tylko nigdzie nie umiem znaleźć skryptu, który zrobi mi miniaturkę o określonej szerokości ze zdjęcia sad.gif skad wnioskuje, ze jezeli zdjecie wyjsciowo mialo 1000x500px, a miniatura ma miec szerokosc 500px, to z proporcji pierwotnej szerokosci do szerokosci docelowej policzy sobie , przez co nalezy podzielic wysokosc, aby proporcja obrazka zostala zachowana i w tym przypadku wyjdzie mu 250px wysokosci. Podalem mu skrypt tworzenia minuaturek na tacy, nie bede robil mu takich banalnych rzeczy, jak obliczanie wysokosci. Edit@ gdy pisalem ten post policzyl to juz sobie, wiec to nie byl problem ![]() Edit2@ $img_name to nazwa pliku wraz ze sciezka, czyli przykladowo
Ten post edytował lukaskolista 23.12.2010, 17:20:23 |
|
|
![]()
|
|
tylko coś mi wywala do tych moich wyliczeń:
Cytat Notice: Undefined variable: size on line 23 Warning: Division by zero on line 23 Notice: Undefined variable: size on line 24 23 linia to
24 linia to
a kilka linii przed i po to:
Ten post edytował Elber 23.12.2010, 17:32:05 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
a pozniej po co bo nie rozumiem? W $info masz juz wszystko, czego Ci potrzeba. Cytat Notice: Undefined variable: size on line 23 Slownik do reki i dzialaj. Bledy mowia wszystko. Dodam ze przed bledem Warning: Division by zero on line 23 musisz sie zabezpieczyc poprzez instrukcje warunkowa. Przetlumacz te bledy, popraw skrypt i napisz. Pierwszy blad jest przez Twoja nieuwage.
Warning: Division by zero on line 23 Notice: Undefined variable: size on line 24 Ten post edytował lukaskolista 23.12.2010, 17:34:08 |
|
|
![]()
|
|
OK juz widze
![]() Tylko jakość tych miniaturek coś nie za dobra jest ![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:22 |