![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Większość przeglądarek zapisuje sobie obrazki style itd. do cache. Chciałbym się dowiedzieć po jakim czasie style.css będzie znów pobrane przez przeglądarke od zapisania po raz pierwszy w pamięci cache?
Wiem, że to zróżnicowane od przeglądarki, ale nigdzie nie znalazłem takich danych... -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli serwer sam nie poinformuje co ile dane źródło ma być aktualizowane to z reguły jest to kilka godzin.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ja to pytanie zadaje, bo ostatnio zaktualizowałem swoją stronę i na laptopie gdzie dzień później właczyłem go dopiero rozleciała się strona, więc odświeżyłem i wszystko ok.
Ale nie wszyscy użytkownicy są na tyle rozgarnięci by odświeżyć kiedykolwiek, więc nie mam co się bać? powinny im się odświeżyć style same po paru godzinach? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zmienisz plik CSS to powinieneś również zmienić jego ścieżkę w HTML-u. Wtedy przeglądarka będzie musiała zaciągnąć jeszcze raz style (chyba, że masz włączony cache dla HTML-u).
Unikalność możesz nadać przez zmianę nazwy pliku, albo jedynie w HTML-u dodać do niego niejako identyfkator (style.css?1234). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no dobrze, ale jak tego nie zrobiłem przed 2 dniami, to zrobić to, czy już raczej wszystkim nowe style się wczytały?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiałbym się nad operą. Używaj ją sporadycznie, tylko do testów, i ona ma dużą jazdę z cache'em.
Zmiana dead'a to nie jakaś wielka sprawa więc na wszelki wypadek... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale faktycznie opera, jak poprzednik zwrócił uwagę ma takie jazdy z tym cache'm...
Będę wdzięczny jak jeszcze uzyskam kilka odpowiedzi, czy już (szczególnie właśnie w operze) style same się zaktualizowały ludziom... -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 09:17 |