![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem kod w internecie do generowania unikalnych liczb:
,jednakże czy jest on efektywny ,czy nie lepiej byłoby po prostu użyć mt_rand() i po prostu porównać występowanie liczby w bazie???Zdaje sobie także sprawę ,że to obciąży bazę poprzez liczne połączenia.Co będzie bardziej przymulać ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeśli mogę wiedzieć... w jakim celu potrzebny jest Tobie ten skrypt? Znam bardziej funkcjonalny sposób, lecz jego poprawne działanie zależy od odpowiedniego wykorzystania.
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zrobić hash sesji do zbezpieczenia tzw.token ,pozostaje też kwestia zapisu takiego unikalnego numeru do bazy-da rady to zrobić poprzez polecenie ALTER??
Ten post edytował Rid 21.12.2010, 20:17:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki jest powód tego uparcia na alter? przecież to służy do modyfikacji tabel a nie rekordów
-------------------- Folio :: Blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej do tego celu użyć identyfikatora sesji??
Niby spełnia wszystkie Twoje wymagania... -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się że, własny system generowania unikalnych liczb jest bardziej bezpieczny,jeśli ktoś przechwyci sesje to wraz z identyfikatorem ,tak mi się wydaje.Wygenerowanej losowej liczby odpowiednio zakodowanej ,z poziomu php ,która przy każdym wejściu na stronę jest inna ,wydaje mi się,że jest bezpieczniejsza.Przechwycenie sesji , która jest sprawdzana poprzez taką wygenerowaną liczbę nie będzie miało sensu.To jest tylko moja teoria.PS.Mój błąd jeśli chodzi o ALTER ,do tego służy funkcja UPDATE.Chodzi mi,ze przy wylogowaniu można zniszczyć ,zapis tejże liczby.Jednak jak, ktoś zamknie przeglądarkę a sesja nadal będzie trwała i włączy ponownie,to wywali błąd bo w komórce gdzie ,liczba się ma zapisać ,znajdują się już dane -dlatego muszę zapisywać przez UPDATE ,tylko czy tak można??
|
|
|
![]()
|
|
Cytat dlatego muszę zapisywać przez UPDATE ,tylko czy tak można?? można... Jeśli szukasz do generowania tego losowego ciągu jakiejś alternatywy to możesz skorzystać z generatora haseł: http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/...ml./t70281.html -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję,dość ciekawe,ale nie gwarantuje to unikalności,najprościej chyba będzie użyć mt_rand i patrzeć czy w bazie występuje ,jak nie to zapisać.Wydaje się mi ,że to trochę zamuli wszystko.
Ten post edytował Rid 21.12.2010, 22:23:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:47 |