![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, chciałbym napisać prosty program który będzie komunikował się ze stroną www pobieranie i wysyłanie danych oraz interesowało by mnie wysyłanie przez niego wysyłanie plików graficznych na serwer przed przesłaniem chciałbym zmienić ich rozdzielczość lokalnie na komputerze przed wysłaniem. zastanawiałem się nad adobe air ale nie doszukałem się możliwości operowania na plikach graficznych.
Co byście polecili żeby było szybko i łatwo ? jak niczego ciekawszego nie znajdę zostje mi java, nie zagłębiałem się jeszcze w takie wynalazki jak javafx, appcelerator titanium i na pewno jest jeszcze kilka środowisk o których nawet nie pomyślałem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 6 Dołączył: 23.02.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie wiem czy PHP pomoże Ci lokalnie tak dobrze jak zrobiłby to np. C++, C#, Java czy nawet Ruby lub Python
![]() -------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak niczego ciekawszego nie znajdę zostje mi java Pisz w tej Javie, jak masz ją pod ręką. Projekt na tyle mały i prosty, że technologia nie ma tutaj kompletnie żadnego znaczenia.@crackcomm: C++ nie warto do takiego projektu wykorzystywać - więcej problemów niż pożytku z nim będzie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 6 Dołączył: 23.02.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisz w tej Javie, jak masz ją pod ręką. Projekt na tyle mały i prosty, że technologia nie ma tutaj kompletnie żadnego znaczenia. @crackcomm: C++ nie warto do takiego projektu wykorzystywać - więcej problemów niż pożytku z nim będzie. ![]() Tak, chodziło mi tylko o to, że PHP != język desktopowy. -------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale wątek PHP nawet nie został poruszony. OK, koniec offtopu - o ile autor nie poda jakiś konkretów nie ma sensu nawet wypisywać w czym da się to zrobić (bo nawet w PHP się da, ale to jest bez sensu).
PS. Bezsensowne jest również cytowanie całych wiadomości, szczególnie, gdy jest ona dokładnie nad naszą. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję Delphi, IDE i komponenty bardzo ułatwiają tworzenie programów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z php to będzie miało wspołpracować, wymiana danych w xml, json lub czyms innym, moze bezpośredni połączenie do bazy albo soap wszystko zależy od tego co wybiorę. chociaż appcelerator wspiera php ale bede musiał się wgłębic w temat bawił sie ktos moze jzu tym środowiskiem?
Delphi odpada nie bo nie moge tego do celów komercyjnych uzywać za darmo, chyba ze się cos zmieniło w kwestii licencjonowania ide przez te lata ? Moje wymagania zebym mógł ewentualnie w przyszłości bez żadnych kosztów rozpowszechniać program komercyjnie, żeby łatwo i przyjemnie tworzyło się gui, wiec jakies ide było by ok, zeby nie było problemów z działaniem u klienta sciąga odpala i działa (ewentualnie wymaga instalacji jakiegos srodowiska uruchomieniowego) i tyle. Ostatnio zaskoczyła mnie łatwość tworzenia aplikacji w adobe air i to jest prawie idealne ale nie ma zadnego api do grafiki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim wypadku najlepsze z tego wszystkiego będzie QT wraz z IDE Qt Creator. Ma wszystko czego potrzebujesz i jest darmowe do rozwiązań komercyjnych (o ile nie będziesz statycznie linkował, co nie stanowi problemu).
I jak ktoś zaraz zaproponuje C# - nie daj się zwieść! ![]() ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() W takim wypadku najlepsze z tego wszystkiego będzie QT wraz z IDE Qt Creator. Ma wszystko czego potrzebujesz i jest darmowe do rozwiązań komercyjnych (o ile nie będziesz statycznie linkował, co nie stanowi problemu). I jak ktoś zaraz zaproponuje C# - nie daj się zwieść! ![]() ![]() Hmm... ciekawa historia: http://qt.nokia.com/products/licensing Cytat You must purchase a Qt Commercial Developer License from us or from one of our authorized resellers before you start developing commercial software
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A Python + GTK (PyGTK) ? GPL nie przeszkadza? Interfejs tak samo łatwo jak w Qt Creator się stworzy za pomocą Glade.
Ten post edytował qba10 21.12.2010, 21:52:02 -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, poprawię się
![]() QT ma wszystko czego potrzebuje autor i jest darmowe do rozwiązań komercyjnych (o ile nie będzie statycznie linkował ani ukrywał ew. zmian i jego kodzie (których na 99% nie poczyni), co nie stanowi problemu). To wycięte zdanie nijak się ma do darmowości QT, które jest wydawane na wielu licencjach. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Qt nie jest darmowe dla rozwiązań komercyjnych, a otwarte licencje wprowadzają obostrzenia w postaci nienaruszalności kodu bibliotek Qt oraz nakładają obowiązek upublicznienia kodu źródłowego aplikacji, która jest wypuszczana na rynek na mocy takiej licencji. Licencja komercyjna znosi te obostrzenia i nie wymaga upubliczniania kodu źródłowego. Z mojej strony EOT
W temacie: użyj pythona -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Eh...
Cytat Qt nie jest darmowe dla rozwiązań komercyjnych, a otwarte licencje wprowadzają obostrzenia w postaci nienaruszalności kodu bibliotek Qt oraz nakładają obowiązek upublicznienia kodu źródłowego aplikacji, która jest wypuszczana na rynek na mocy takiej licencji. Licencja komercyjna znosi te obostrzenia i nie wymaga upubliczniania kodu źródłowego. Z mojej strony EOT 1. Qt jest darmowe do celów komercyjnych 2. Darmowe licencje zezwalają na modyfikację kodu bibliotek Qt pod warunkiem opublikowania tych zmian. 3. Kod źródłowy właściwej aplikacji nie musi być udostępniony - to w końcu LGPL a nie GPL 4. Licencja komercyjna jest dla osób które nie chcą publikować własnych zmian wprowadzonych w Qt. [edit] Nawet Gadu-gadu używa darmowej wersji Qt i publikuje zmiany: http://static.gadu-gadu.pl/qt.zip Ten post edytował l0ud 21.12.2010, 22:54:41 -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
kończąc offtop przyznaję rację ~l0ud i biję się w piersi, że nie doczytałem o zliberalizowaniu w styczniu 2009 r. polityki licencyjnej przez Qt. Dzięki l0ud teraz już odważniej będę korzystał z Qt
![]() -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 10 Dołączył: 5.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
C#, łatwo, szybko i przyjemnie. Takie rzeczy to teraz się tylko w .NETcie robi. Jeżeli nie możesz czegoś zrobić w C# to znaczy, że możesz, ale jeszcze o tym nie wiesz.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
C#, łatwo, szybko i przyjemnie. Takie rzeczy to teraz się tylko w .NETcie robi. Jeżeli nie możesz czegoś zrobić w C# to znaczy, że możesz, ale jeszcze o tym nie wiesz. hahaha nie ma to jak dobrze uargumentowana odp..;p Ogolnie na winde polecam .Net+C#/Java choc tego drugiego nie znam ale jak juz mialbym cos robic to na pewno inne technologie by w gre nie wchodzilo(jesli chodzi akurat o twoj projekt) Jesli ma byc wieloplatformowe to tak jak kolega gdzies tam wyzej napisal Python+GTK+Glade i jedziesz z tym koksem, python ma proste liby do xml'a i json i do tego jesli chodzi o komunikacji z www tez jest latwo...urllib/urllib2 o ile pamietam -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
C#, łatwo, szybko i przyjemnie. Takie rzeczy to teraz się tylko w .NETcie robi. Jeżeli nie możesz czegoś zrobić w C# to znaczy, że możesz, ale jeszcze o tym nie wiesz. To napisz Authentication Package albo Credentials Provider w C# ![]() I jak ktoś zaraz zaproponuje C# - nie daj się zwieść! ![]() ![]() To prawda, .NET potrafi odmóżdżyć w takim stopniu jak PHP. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:13 |