![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cześć dajmy na to że raz dodam rekord z polem Imie i Nazwisko jako główne pole!
I teraz jak mam zrobić coś w MYSQL że: jak NIE MA to ZAPISZ WSZYSTKO JAK LECI a JAK JUŻ JEST TO ZAPISZ TYLKO TO CO SIĘ ZMIENIŁO... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
NIE KRZYCZ. Nikt tu głuch nie jest.
Jak robicz unikalne klucze masz napisane tu: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/create-table.html Jak robic insert a jak jest to update masz skolei napisane to: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/ins...-duplicate.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Czy UPDATE tworzy jak nie ma?
Czy najpierw trzeba pociągnąć ostro INSERTEM? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
NIe bez powodu dostales linka do manuala... Miales sie z nimi zapoznac.
Nie, update robi update. Nic wiecej. Nic nie tworzy. Twoim rozwiązaniem jest to: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/ins...-duplicate.html Insertoupdate -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
mam taki kłery ("INSERT INTO dane SET identyfikator='$id',email='$mail', pytanie_1='$odp1', pytanie_2='$odp2]' ");
identyfiaktor jest unikalny co się stanie jak zrobię jeszcze raz taki sam INSERT z takim samym identyfikatorem? thx |
|
|
![]()
|
|
Dostaniesz blad zapytania. Ciezko bylo sprawdzic samemu? 20 sekund roboty...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Wcale nie ma żadnego błędu zapytania tylko po prostu robi 2 "unikalny" rekord tj. z unikalnym identyfikatorem.
Jaką komendą mam zrobić? Żeby nagrywał na tym co jest? thx |
|
|
![]()
|
|
Cytat Wcale nie ma żadnego błędu zapytania tylko po prostu robi 2 "unikalny" rekord tj. z unikalnym identyfikatorem. W takim razie pole nie jest unikalne/ nie ma zalozonego UNIQUE o ktorym caly czas ci tu mowią!Cytat Jaką komendą mam zrobić? Żeby nagrywał na tym co jest? Ty chyba kpisz. Dostales juz 3 posty z linkami do tej komendy a ty dalej swoje :/edit: z racji ze choc w czesci raczyles przeczytac wkoncu link, temat otwieram ![]()
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
no to KWACZO
zrobiłem tak, że mi manualnie sprawdza czy jest taki REKORD z takim IDENTYFIKATOREM jak nie ma to robi INSERT ja jest to robi UPDATE być może wszystko dało by się załatwić jednym INSERTem tylko nie wiem ja prawidłowo sformułować komendę |
|
|
![]() ![]()
|
|
co tu jest źle? :-) ma ktoś sprawne oczy? thx |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 00:14 |