![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam takiego XML
Jest to jakieś drzewo genealogiczne wymyślone przeze mnie. No i wprowadziłem sobie tego xmla do bazy MS SQL. Wszystko jest w jednej kolumnie. No i chce napisać komende sqlową która pozwoli znalść kogoś bez wspolmalzonka badz pare bez dziecka i mu go dodać. Narazie mam takie coś , to pozwala znaleść kogoś i wypisać jego wspolmaloznka(choć tak to miało wyglądać, rzeczywiscie pokazuje cały węzeł ).Tez nie bardzo mam pomysł jak by napisać by nie wypisywane były pod wezły we <wspolmal></wspolmal>. Jak ktoś ma pomysł, prosił bym o sugestie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cóż, trochę średnio logiczną strukturę tego dokumentu sobie wymyśliłeś i później są problemy.
Poskładaj sobie kawałek XMLa który chcesz zwrócić w return:
EDIT: Lub jeśli wolisz styl bardziej XPathowy:
Ten post edytował Noidea 20.12.2010, 21:31:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A no miałem problem coś bardziej logicznego wymyśleć. Dzięki za pomoc z tym wypisywaniem. A wiesz może, jak by dodawanie zrealizować?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainteresuj się SPARQL
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:19 |