![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc witam,
Zapewne gdzieś tam w moich poprzednich pytaniach wspominałem że piszę CMSa opartego na Kohanie ![]() No i teraz mam mały problem ponieważ np. chciałbym aby użytkownik mógł zmieniać zawartość <title>, <meta> itp. To już nie jest taki problem jak zrobić taki formularz i jak przekazać to do widoku ![]() Ale mam następujący problem jak i gdzie to zamieścić żeby można to póżniej prosto edytować ? Wg. mnie najfajniej aby wszystko było zawarte w tablicy np.
No i pobrać i wyświetlić te dane to nie problem, ale w razie edycji tych danych poprzez formularz, jak to zapisać z powrotem do tej tablicy? Bo pierwsza koncepcja jaka przychodzi mi do głowy to pobrać zawartość tego pliku a póżniej np. poprzez str_replace podmieniać zawartość pliku, ale wydaje mi się to problematyczną i niepraktyczną metodą. Myślałem jeszcze nad plikami w stylu: title.txt , keywords.txt itp. ale czy to jest dobre rozwiązanie ? W zasadzie proste do zrobienia i po moich przemyśleniach jedyna sensowna metoda, ale być może można to lepiej zrobić ? Ten post edytował Damiankossek 20.12.2010, 14:44:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego nie w bazie danych? Takie operacje zwykle wykonuje się na bazie.
-------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
COnfig w Kohana jest raczej do ustawiania na sztywno w plikach, nie do edycji przez uzytkownikow strony. Moze po prostu zrob tablice z konfiguracja, zserializuj ja i zapisz do pliku. Mozesz tez uzyc XML lub bazy danych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
~Damiankossek
Proszę poprawić tytuł. W przeciwnym razie temat zostanie zamknięty. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ech... Popraw ten tytuł to raz, a dwa, że najwygodniej jest sobie utworzyć Kontroler dziedziczący po Template (nazwijmy go Mainsite), z pewnym widokiem bazowym (nazwijmy go Base). W konstruktorze Mainsite ustawiasz sobie zmienną $this->template->title na jakąś wartość domyślną i wyświetlasz w Base.
Inne kontrolery w razie potrzeby dziedziczą po Mainsite, dzięki czemu masz dostęp do owej zmiennej template->title i śmiało w swoich konstruktorach mogą ją nadpisywać ![]()
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Thek, podałeś fajną metode lecz ja chcę mieć możliwość edycji tych danych z poziomu strony, lecz i tak wykorzystam Twoją metode bo jest wygodna. A co do pobierania danych, to pobiorę je z bazy
![]() Pozdrawiam i dziękuje P.S Sorry za nazwe tematu ![]() Ten post edytował Damiankossek 20.12.2010, 14:51:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli chcesz edytować z poziomu strony to też żaden problem. Ja mam plik konfiguracyjny i przy wywoływaniu odpowiedniej wyciągam te dane z niego
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:08 |