![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam taki kod:
i taki wynik: array(1) { [0]=> string(53) "sudo: no tty present and no askpass program specified" } Co musze poprawić aby dostać prawdizwy wynik plecenia whoami? Jeśli normalnie wykonam z basha sudo whoami to mam ładny wynik, bez hasła itepe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Logując się w bashu masz zupełnie inne uprawnienia niż wykonując stronę. Skrypty wykonuje najczęściej user: "apache" albo "www-data", rzadziej "httpgrp". Logując się do basha, jesteś zalogowany jako user którego nazwę użytkownika podajesz. Dodatkowo skrypty PHP mają bardzo ograniczoną możliwość uruchamiania skryptów przez exec i jemu podobne. Stąd też prawdopodobnie Twój problem. Możesz spróbować go ominąć tworząc skrypt .sh który będzie miał w sobie Twoje zapytanie z whoami i to jego spróbuj wykonać przez skrypt PHP. Możesz spróbować też wykonać w PHP Twoją wersję bez sudo - co w niektórych konfiguracjach też jest możliwe. Wszystko zależy od tego gdzie leży Twój hosting.
-------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój hosting leży na moim serwerze(dedykowany), mam ngixa z php-fpm. Co do skryptu sh to można spróbować, jakies inne pomysły?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz dedyka to chyba jest tylko problem z prawami dla php i konfiguracją zabronionych komend dla exec. Ja niestety nie jestem administratorem, więc musimy poczekać na killer129, który zaraz Ci opisze jak to wszystko ominąć
![]() -------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Quadina
Zobacz, że uprawnienia dla sudo ma poprawnie ustawione. A spróbuj dać "sudo -u root whoami" ale wtedy dla root dla whoami musisz ustawic NOPASSWD -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat A spróbuj dać "sudo -u root whoami" ale wtedy dla root dla whoami musisz ustawic NOPASSWD Mylisz pojęcia, NOPASSWD ustawia się na użytkownika z którego chce się otrzymać prawa roota, w moim przypadku www-data. Nie ma sensu z roota robić sudo. Jak mówię, z basha wszyztko działa, ze skryptu już niebardzo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:05 |