Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [ZendFramework] Problem z Zend_Layout, Problem z odpowiednią strukturą
Riggs
post 19.12.2010, 18:14:24
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Zaczynam swoją przygodę z Zendem. Czytam manual, jest dość czysto i przejrzyście napisany. Jednak jednej kwestii nie mogę do końca rozgryźć ani z manuala ani z tutoriali które dość mało mówią o komponentach których potrzebuję. Ale do rzeczy.
Chcę layout o budowie mniej więcej takiej jak na szablonie:

Menu po lewej stronie może być na stałe wpisane w layout albo zrobione przez Zend_navigation z odpowiednim acl ale to mało ważne. I teraz do boxów zaznaczonych na czerwono ma być wrzucana zawartość dynamicznie generowana z BD. Wiadomo, że aplikacja przy login boxie sprawdzi czy użytkownik nie jest już zalogowany - jeżeli jest to wyświetli coś innego (np. jakieś menu do edycji profilu, PW itp), pozostałe boxy to pobieranie jakiś danych z BD, statystyk i wrzucanie ich do layoutu. Czytałem trochę o komponentach Zend_View_Helper i Zend_Action_Helper i być może one się nadadzą do tego zadania ale nie znalazłem żadnych przykładów. Mam nadzieję, że ktoś zna rozwiązanie takiego problemu i się ze mną podzieli.
Docelowo chcę używać Zend_Layout (czyli jeden plik zamiast kilkunastu takich samych widoków). Chciałbym zachować również porządek w aplikacji i odpowiednią strukturę tj. layout w katalogu layouts a helpery w katalogu /view/helpers itp.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 19.12.2010, 19:31:29
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Boxy zaznaczone na czerwono zrób jako helpery widoku. Szczegóły znajdziesz w dokumentacji.
Z menu nawet się nie zastanawiaj i od razu zacznij korzystać z Zend_Navigation.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
Riggs
post 20.12.2010, 11:31:06
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ok, to o helperach czytałem. Tylko chyba nie do końca rozumiem ich ideę. Bo jedyne przykłady które znalazłem zdecydowanie nie pasują do koncepcji MVC. Bo jeśli np. w helperze chcę generować listę ostatnich tematów na forum to muszę do tego użyć danych z BD (i tu powinny być pobrane moim zdaniem przez Model np PostTable) i dorzucone do jakiegoś szablonu (widoku). Bo w przykładach które znalazłem w sieci kod html jest generowany wewnątrz helpera i zwracany przez return co moim zdaniem nie jest zbyt dobrym podejściem jeśli chodzi o MVC.
+Quote Post
batman
post 20.12.2010, 11:42:04
Post #4

Grupa: Moderatorzy

MVC to utopia, której i tak nie uda się wdrożyć w prawdziwym projekcie, więc nie zawracaj sobie nim głowy. MVC powinno być nazywane modelem trójwarstwowym i byłoby po kłopocie.
Wracając do layoutu. Helpery w ZF możesz traktować jak mini-akcje, które wyciągają dane z bazy i pakują je do jakiegoś pliku widoku. W ten sposób prezentację będziesz miał oddzieloną od logiki.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.06.2025 - 06:53