![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2010 Skąd: Wolsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak mogę zrobić Logowanie/Rejestracje?
dokładnie chodzi mi oto aby osoba która się zarejestruje będzie widziała kod w tagach <-- zalogowany --> tu jakis tekst </-- zalogowany --> czy coś takiego a osoba która będzie nie zalogowana poprostu nie będzie widziała kodu zamieszczonego w tych tagach wiem ze będzie opierało się to na PHP. na MySQL zresztą też. szukałem poradników po internecie. ale nic nie znalazłem ;/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę chyba przesadzasz ,że nie ma nic w necie poszukaj lepiej, bo twoje pytanie jest zbyt ogólnikowe nikt nie wklei Ci kodu autoryzacji na forum ,bo to trochę oklepany temat. Patrz: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Autoryzacja_i_logowanie tu masz wszystko co jest Ci potrzebne,a jak chcesz żeby ktoś to zrobił za Ciebie to raczej będziesz musiał zapłacić
![]() -------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2010 Skąd: Wolsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, a dlaczego gdy w pliku wstawiam:
Kod <?php interface storage { public function login($name, $pass);//1 } class mysqlStorage implements storage{//2 public function login($name, $pass){//3 global $pdo; $pdo=new PDO('mysql:host=localhost;dbname=nazwabazy', 'root', 'root'); $stmt=$pdo->prepare('SELECT name, ranga FROM `users` WHERE name=:name AND password=:password'); $stmt->bindValue(':name', $name); $stmt->bindValue(':password', $pass); $stmt->execute(); $user=$stmt->fetch(); if($user){ return $user; } return false; }// login(); }//mysqlStorage class user{//4 public $name; public $rank; private $storage; public function __construct($storage){ $this->storage=$storage; } public function zaloguj(){ if($_SERVER['REQUEST_METHOD']=='POST'){ $user=$this->storage->login($_POST['login'], $_POST['password']); if(!$user){die('Nieprawidłowa nazwa użytkownika lub hasło!');} $this->name=$user['name']; $this->rank=$user['ranga']; $_SESSION['zalogowany']=true; $_SESSION['name']=$this->name; $_SESSION['rank']=$this->rank; } } } $user=new user(new mysqlStorage); $user->zaloguj() require_once 'portfolio/header.html'; require_once 'portfolio/oferta.html'; require_once 'portfolio/footer.html'; ?> wyskakuje mi błąd w tym: Kod require_once 'portfolio/header.html';
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego, ze nie znasz podstaw i szukasz gotowca, uzyj wyszukiwarki.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 11 Dołączył: 1.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niekoniecznie musisz używać mysql skoro jesteś nowicjusz
![]() rejestracja to nic innego jak prosty formularz login [ .........] haslo [..........] // teraz piszesz skrypt ktory sprawdza czy istnieja te dwie zmienne login i haslo // potem sobie sprawdzasz czy sa dobrze wpisane albo czy wgl sa i jesli tak to // łączysz sie z bazą i robisz zapytanie do mysql w postaci amm... INSERT INTO tabela SET `login` = tu zmienna post login itd..... // tekst ze jest ok // jesli nie to po prostu tekst ze cos jest nie tak a logowanie to po prostu wysłąnie zapytania czy w bazie istnieje taki login i haslo jestli tak to wyswietlamy odpowiedni tekst jesli nie, to ze blad. ofc wszystko opieraj sobie na sesjach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mu pomogłeś ;/.
Nie masz takich plików pod taką ścieżką. Musisz ustawić prawidłowe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jemu nie da się pomóc ,bo nie chce mu się z google ,albo jakiejkolwiek książki skorzystać. Nich ktoś już zamknie ten temat.
-------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:45 |