![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok przyznam, że w php jestem noobem, jednak do tygodnia staram się jak
mogę ;] nich ktoś mi powie dlaczego ten super skrypt nie działa z bazą danych się łączy
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linie 8 do 17 to definicja funkcji checkPass której nigdzie nie wywołujesz. Czyli kod między 8 a 17 nigdy się nie wykonał.
Jeśli hasło będzie różne to zastosuj else a nie stosuj drugiego ifa dla przypadku jak będzie prawidłowe. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Domyślam się, że jednak wywołujesz funkcję checkPass() gdzieś dalej. Błąd może tkwić w tym, że zmienna $pass jest niewidoczna wewnątrz funkcji checkPass(). Poczytaj o zasięgu zmiennych, to są podstawy. Inne możliwości, to:
- jednak nie ma połączenia z bazą - błędne użycie funkcji mysql_fetch_assoc (zastosuj pętlę while lub skorzystaj z funkcji mysql_fetch_row) -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, więc zastosowałem pętle while i zastąpiłem drugiego ifa funkcją else
no i dalej jest problem. Skrypt działa jeśli zmienna $user jest taka jak w bazie czyli nazwa@o2.pl , jeśli ja zmienię (w skrypcie nie w bazie) to zamiast komunikatu "Dane NIEprawidłowe" mam błąd połączenia
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę namieszałeś spróbuj tak:
Jeśli dalej będziesz miał błąd połączenia, to przekaż do funkcji mysql_query zasób połączenia (zwrócony przez funkcją mysql_connect). Teraz przynajmniej będziesz miał komunikat błędu. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
dzięki... jednak zostanę przy funkcji mysql_fetch_assoc, jest dla mnie bardziej czytelna
witam, ten skrypt ma mi sprawdzać po emailu, czy ktoś może się dodać do bazy powinien zwracać "Użytkownik o takim emailu juz istnije w naszje bazie" zamiast tego mam Duplicate entry 'ja@com.pl' for key 'PRIMARY' |
|
|
![]()
|
|
pokaż:
Dlaczego nie po prostu: ? -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Dlaczego nie po prostu: ? bo nie lubię długich wierszy w kodzie ![]() następny tyci problemik chodzi o to co ma się dziać jeśli nie wypełni się pola tekstowego w formie, a powinno się wypełnić
|
|
|
![]()
|
|
// edit poczytaj chociaż jakiś poradnik do php a najlepiej jakąś polskojęzyczną książkę, bo zapis: if($z = false) nie oznacza sprawdzenia, sprawdzamy tak: if($z == false) to są kompletne podstawy Ten post edytował darko 21.12.2010, 23:35:56 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
= to przyporządkowanie, natomiast == to 'równa się'
Zapamiętaj to sobie. Najczęściej popelniany błąd wsród początkujących programistów ![]() Podobnie poczytaj o instrukcjach warunkowych - wykorzystuje się je praktycznie wszędzie, a co za tym idzie jest to podstawa... Polecam Ci lekturke na noc: manual ![]() Pozdrawiam i dobrej nocy życzę ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Witam!
czuję się zobowiązany przed Panem darko pozkazać jak mi idzie nauka php tyle udało mi się zrobić do tej pory hello world, hello php ;] oraz dziękuję darko oraz modern-web za konstruktywny ochrzan ;] ps. czasami mam wrażenie, ze css jest trudniejszy od php ps2. pewnie zahakujecie to w 5sec :], 100% mój kod Ten post edytował Mr.Niceguy 4.01.2011, 12:51:12 |
|
|
![]()
|
|
Miło mi, proszę bardzo, ale... ekhm...
popraw: Cytat TO JEST STRONA ZABESPIECZONA Z Jeszcze gdzieś był jakiś byk, ale nie pamiętam już gdzie. Po za tym sprawdzaj czy faktycznie udało się zarejestrować użytkownika, bo podejrzewam, że tego nie sprawdzasz - zarejestrowałem jakiegoś fikcyjnego koleżkę, a nie mogę się na niego zalogować, czyli o co chodzi? Został zarejestrowany czy nie ? // edit Whooa! Nie zauważyłem wcześniej. Spójrz w kod strony. Dołączasz dwukrotnie doctype, rozpoczynasz dwukrotnie <html> i sekcję <head> Popracuj nad tym, bo coś źle inkludujesz. Nie mam czasu sprawdzać zabezpieczeń jeżeli jakieś są w ogóle. Ten post edytował darko 4.01.2011, 13:14:58 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Miło mi, proszę bardzo, ale... ekhm... popraw: Z Jeszcze gdzieś był jakiś byk, ale nie pamiętam już gdzie. Po za tym sprawdzaj czy faktycznie udało się zarejestrować użytkownika, bo podejrzewam, że tego nie sprawdzasz - zarejestrowałem jakiegoś fikcyjnego koleżkę, a nie mogę się na niego zalogować, czyli o co chodzi? Został zarejestrowany czy nie ? // edit Whooa! Nie zauważyłem wcześniej. Spójrz w kod strony. Dołączasz dwukrotnie doctype, rozpoczynasz dwukrotnie <html> i sekcję <head> Popracuj nad tym, bo coś źle inkludujesz. Nie mam czasu sprawdzać zabezpieczeń jeżeli jakieś są w ogóle. Sorry za byka;} został zarejestrowany, po prostu konta były nieaktywne, konta są już aktywne poprawiłem wyświetlającą się informacyjne na Niewłaściwy email lub hasło <br>Lub<br> Twoje konto nie jest aktywowane! Linie 8 do 17 to definicja funkcji checkPass której nigdzie nie wywołujesz. Czyli kod między 8 a 17 nigdy się nie wykonał. Jeśli hasło będzie różne to zastosuj else a nie stosuj drugiego ifa dla przypadku jak będzie prawidłowe. Mówisz o kodzie, który wklejałem na forum? Ten kod uległ radykalnym modyfikacjom ;] Ten post edytował Mr.Niceguy 4.01.2011, 14:02:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:29 |