![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem. Otóż chciałbym początkowo pobierać dane z bazy i wyświetlać nazwy kategorii. W tym celu zrobiłem kod:
Tylko mam pewien problem. Otóż z bazy pobieram nazwy kategorii np. kategoria_1 i w moim przypadku taka wartość jest zapisywana do bazy a chciałbym aby wyświetlało nazwe np. kategoria_1 natomiast do bazy zostało zapisana wartość jego id czyli np. 1. Co powinienem tu dodać/zmienić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko mam teraz mały problem z edycją. Oto mój kod:
I teraz problem jest taki, że albo nie zamienia kategorii podczas edycji bądź też wysyła do bazy puste dane (czyli komórka kategorii jest pusta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo domyślam się, że pewnie od razu próbujesz wstawić wartość $_POST['kat_sal'] do zapytania, swoją drogą możesz pokazać skrypt aktualizacji.
Przede wszystkim na samej górze skryptu aktualizacji daj print_r($_POST) aby sprawdzić jakie dane są przesyłane. Zwróć uwagę, że użyłeś <select name="kat_sal" multiple="multiple"> mulitple, czyli umożliwiasz wybranie kilku kategorii, w takiej sytuacji nazwa pola powinna być taka name="kat_sal[]" z kwadratowym nawiasem, i wtedy to pole zostanie przesłane jako tablica. Potem w zależności od tego w jaki sposób przechowujesz te wartości albo pętla foreach() przelatujesz po zaznaczonych wartościach kategorii i wprowadzasz do bazy, lub np. funkcją implode, scalasz i wrzucasz do jednego pola bazy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 21:28 |