![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
długo zastanawiałem się czy wpisać się do "przedszkola" czy od razu "walić" do MySQL... Piszę obsługę bazy w PHP i mam problem: Mam dwie tabele: zamowienia i dostawy Tabela zamowienia ma ID i zamówioną ilość natomiast w tabeli dostawy mam ID zamowienia i ilość dostarczoną, ponieważ np. zamawiamy 100szt a dostajemy 2 razy po 50 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I teraz problem: Tabela zamowienia ID........IloscZamowiona 1.........100 2.........50 3.........25 4.........30 Tabela dostawy IDZamowienia.....IloscDostarczona 1............................50 1............................48 1............................ 1 2............................50 3............................ 8 Chciałbym wyświetlić tylko te rekordy dla których suma IloscDostarczona dla IDZamowienia jest mniejsza niż ilość zamowiona, czyli otrzymać wynik: ID............IloscBrakujaca 1.........................1 3.......................17 4.......................30 Probowałem to zrobić aliasem do tymczasowej tabeli typu 'SELECT IDzamowienia, SUM(IloscDostarczona) FROM dostawy GROUP BY IDZamowienia' i potem łączyć to z tabelą zamowienia ale tu muszę mieć "dwa w jednym", a mysql_query () z php tego nie obsługuje... Jak to zrobić profesjonalnie, bo z MySQL to "raczkuję". (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) PS. W tej chwila mam tak:
ale jak napisałem wcześniej to zapytanie "nie przechodzi" przez mysql_query() (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) PS2. Ponieważ np. 30-null=null dlatego w wyniku np. dla ID=4 zamiast 30 (nie było dostawy) otrzymuje NULL, co bez problemu podmieniam sobie w PHP, ale jak można w prosty sposób tego uniknąć? Ten post edytował axial 17.12.2010, 23:06:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 13:12 |