![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
zaczynam przygodę z CSS+DIV. Wcześniej robiłem wszystko na tabelach. Mam poniższy kod: plik css
plik html
czemu tylko w divach top i footer wyświetlana jest jakakolwiek zawartość? Jak zrobić, aby div substance wypełniał całą zawartość diva content minus footer? z góry dzięki wielkie za pomoc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój kod wydaje mi się nieco chaotyczny, ale po pierwsze zmień wszystkie wartości static na relative. Ustaw height div-a #substance na 100%, ale to nie poprawi idealnie Twojego szablonu. Zapoznaj się ze stroną http://www.kurshtml.boo.pl/css/szablon.html a zwłaszcza z poleceniami clear oraz overflow i powinno Ci to nieco rozjaśnić sytuację
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
dzięki:) relative było kluczem, pomogłeś. Poradnik też ciekawy. A czemu kod jest chaotyczny?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwykle 3 kolumnowe strony robi się tak:
- nagłówek - left - middle - right - stopka A Ty masz tak troszkę pomieszane, right masz dopiero na końcu i to może być przyczyną niektórych problemów w późniejszym kodowaniu. Zwykle dajesz nagłówek, potem left z float: left, potem middle z float: left i right z float: left albo right, a potem stopkę z clear: both. Poza tym niepotrzebnie dopisujesz parametr position. Jeśli element stoi jak ma stać i nie masz zamiaru przemieszczać go o jakąś ilość pikseli, polecam zrezygnować z position.
wystarczy zamienić na margin: 0 lub margin: 0px. Ogólnie możesz sobie zapodawać na początku CSS-ów kod:
Który wszystkie marginesy zewnętrze i wewnętrzne ustawi na 0. Jest to bardzo istotne, bo każda przeglądarka może nieco inaczej interpretować domyślne odstępy i aby każda strona wyglądała tak samo... warto na początku to wyzerować, a potem ew. do danych elementów ustawić inne marginesy. Poza tym staraj się kolory podawać w HEX-ach. Nie wiem, czy każda przeglądarka tak samo zinterpretuje angielskie nazwy kolorów - nie testowałem w każdym razie ![]()
Co robi ten kod? Myślę, że można zaprojektować szablon inaczej, bez takich kombinacji PS. Nie mówię, że źle projektujesz, uważam po prostu że trochę utrudniasz sobie życie. W każdym razie ucz się i jesteś na dobrej drodze ![]() ![]() Ten post edytował Kaloryfer 17.12.2010, 22:19:35 |
|
|
![]()
|
|
ustawia diva o szerokości 950px na środku ekranu. Nad resztą popracuję ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawia diva o szerokości 950px na środku ekranu. Nad resztą popracuję ![]() Nie wiem czy to jest najlepsze rozwiązanie jeśli chcesz wyśrodkować całą zawartość to wystarczy dać dla głównego selektora np.
a pozycjonowanie może ci niepoprawnie działać w wielu przeglądarek . Ten post edytował krzysztof_kf 17.12.2010, 23:18:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Internet Explorer 3.0 albo Mosaic
![]() Ten post edytował Kaloryfer 18.12.2010, 22:20:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 15:11 |