![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie czy jest możliwe dodanie rekordu do bazy za pomocą skryptu php i automatyczne wyświetlenie tego co dodam? Problemu nie ma gdy sam przypisuje rekordowi unikatowy numer, ale jak to zrobić gdy numer identyfikacyjny danego rekordu jest przypisywany przez bazę danych jaka auto increment, a inne dane z tego rekordu mogą występować już gdzieś wcześniej?
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedź ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 23 Dołączył: 1.12.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeśli jest auto increment użyj max do wyciągnięcie najwyższej wartości.
Albo Kod SELECT * FROM baza ODER BY id DESC LIMIT 1;
Ten post edytował Hekko 17.12.2010, 09:39:04 -------------------- Tani hosting - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4/5.5/5.6 | MySQL 5.5 |
Hosting już od 49 zł rocznie! Domena pl do każdego pakietu! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo jak wykonujesz zapytanie przez np.
to potem dajesz: i pod ta zmienną będziesz miał identyfikator wstawionego rekordu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
1. najpierw musisz wylistować ostatnia wartosc z bazy danych
$pokaz = SELECT * FROM `baza` ORDER BY `id` DESC; $wiersz = mysql_fetch_array($pokaz); <form method=get> <input type=hidden value="<?php echo $wiersz[0]; ?>" name=wiersz> wpisujemy...<input type=text name=a> <input type=submit value=zapisz> a potem... $ostatni = ($_GET['wiersz'] + 1); // id ostatniego rekordu + 1 - jako nowy $pokaz2 = SELECT * FROM `baza` WHERE `id` = '$ostatni';); // listowanie ostatniego dodanego rekordu $wiersz2 = mysql_fetch_array($pokaz2); // tworzenie zmiennej array (tablica) echo $wiersz[1] . ',' . $wiersz[2]; -- Koniec ![]() mam nadzieję, że pomogłem na twoim miejscu nie stosowałbym tego, gdyż to powoduje bardzo duży ruch między serwerem sql a www -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 07:22 |