![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam zrobionego diva który chcę aby mógł się wzłuż i wszerz rozciągać.
http://koka.pctk.pl Jak poinformować dwa pozostałe divy, żeby dorównały się od tego odchodzącego? Przykładowo, jeśli nagłówek przesunie część kolumny. Dolne powinny overflowem, łapać szerokość do końca i ustawiać własną grafikę poszerzoną o repeat. Chodzi mi głównie bardziej o logikę zbudowania czegoś takiego, ew. naprowadzenie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To lepszy sposób na zaokrąglone rogi. W CSS-ie dla div-ów rogów dajesz background: url('') no-repeat right top; (dla top-right rogu). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od takich rzeczy jest CSS: http://jsfiddle.net/p5GCC/1/ - na dobrą sprawę trzeba tutaj użyć tylko jednego obrazka (z tym "ogonkiem"). Pożądany efekt otrzymasz na wszystkich liczących się przeglądarkach (jedynie będzie konieczne zdublowanie niektórych reguł pod konkretne przeglądarki) - pod IE będzie wszystko nadal ładnie wyglądać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Crozin, o czym ty mówisz? Pseudo-elementy after i before (bo tak też można rozwiązać ten problem) jest dopiero wspierany w IE 9, który nie posiada jeszcze wersji stabilnej (tak samo z border-radius).
Ten post edytował Kildyt 22.12.2010, 20:11:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kildyt: Gwoli ścisłości: IE (włączając w to 8 i w niektórych przypadkach 9) nie obsłuży: cienia pod elementem, gradientu w tle, zaokrąglonych rogów. Co do :after i :before - są obsługiwane przez IE8.
Gówniana przeglądarka? Brzydsza strona. Podobnie jak ze słabą kartą graf. nie oczekuj cudów od gry. IE wyświetli czytelny boks na wiadomość, użytkownik nie będzie miał najmniejszych problemów z jego odczytaniem itp. Czasy robienia "co do piksela" pod każdą przeglądarkę całe szczęście odeszły w niepamięć. |
|
|
![]()
|
|
Co do :after i :before posłużyłem się zestawieniem, które podaje informacje, że IE8 nie obsługuje tych psudo-elementów. Możliwe, że jest tam błąd.
Nie chciałbym wdawać się w polemiki na temat tego czy wspierać stare przeglądarki, czy nie (osobiście wspieram tylko to co jest uznawane za popularne). @Rewil chciał odpowiedzi i je dostał. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:15 |