![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich forumowiczow.
Jest to moj pierwszy post. Mam problem z wyswietleniem danych w taki sposob jak na obrazku pod adresem: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05e3d6851a9fac9b.html Czyli wyswietlamy litere, a nastepnie w 3 kolumnach wyswietlamy nazwy maist dla dane litery. Tylko tutaj wazna jest tez kolejnosc kolumn czyli: 1 2 3 4 5 6 a nie 1 3 5 2 4 6 O ile zrobienie tego bez szablonow smarty nei ejst zbyt trudne to ze smarty nie wiem jak to zrobic. Mianowicie mam 2 tablice: 1. zawiera litery od a-z
2. pobieram z bazy liste miast
I teraz tak nie wiem czy do tablicy z nazwami miast dodac pole z litera miasta - czy zrobic to inaczej ? Jak najpierw przygotowac dane (tablice) a pozniej wyswietlic je z pomoca smarty. ? Poradzilem juz sobie z wyswietleniem danych w 3 kolumnach.
Z gory dzieki za pomoc. Ten post edytował marianekxx 16.12.2010, 14:35:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat I teraz tak nie wiem czy do tablicy z nazwami miast dodac pole z litera miasta - czy zrobic to inaczej ? Najlepiej tablica w tablicy, gdzie najpierw idą litery a kazda litera zawiera miasta.Tu o tym pisałem jak zrobic: http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html Przykład 2 - robi dokładnie to o co pytasz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dzieki za pomoc jednak mam z twoim przykladem maly problemik mianowicie do tablicy procz nazwa chcialbym przekazac z bazy dancyh jeszcze 2 pola: ID oraz WSPOLRZEDNE. I nie wiem jak przeobic ten kod aby tym samym otrzymac tablice tego typu: ze zamiast:
bedziemy mieli:
albo inaczej:
No i kolejnym problemem bedzie utowrzenie kodu szablonu SMARTY - jak tam zastosowac foreach albo lepiej section ? Tak jak pisalem dopiero zaczynam ze smarty i z tablic tez sie ucze wiec prosze o wyrozumialosc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
O to chodziło? Co do smarty to będą dwa FOREACH. Jeden przeleci po literach a drugi po miastach w literach. Identyczna zasada jak w php (w kodzie co jest u mnie w arcie) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Witam.
Chodzilo mi o:
I teraz mam problem z sortowaniem zarowno w skrypcie jak i phpmyadminie znakow cyrylicy ? Moze jakies pomysly (sprawa tyczy sie dalej tych miast tylko w roznych wersjach jezykowych). |
|
|
![]()
|
|
Przeciez to:
$cities[$firstLetter][] = array('nazwa' => $st['nazwa'], 'name' => $name, 'id'=>$st['id']); to jest to samo co: $cities[$firstLetter][] = $row; Tylko, że moje krócej ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 04:12 |