![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pytanie do Was forumowicze. Pracował ktoś kiedyś z bazą danych H2? Potrzebuje pomocy odnośnie stworzenia funkcji, która łączy z bazą H2. Jeśli było to możliwe to też skonfigurowanie Apache Tomcat do łączenia z bazą H2. W sieci znalazłem tylko takie kody: Klasa baza danych:
Dodanie do $CATALINA_HOME/conf/context.xml
Mógłby to prosto wyjaśnić, jak to funkcjonuje? Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
-doop- |
![]()
|
Goście ![]() |
odświeżam temat, potrzebuję pomocy odnośnie tego
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 30 Dołączył: 5.05.2007 Skąd: Mannheim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Z tego co wiem to nie ma bezposredniej mozliwosci polaczenia sie PHP z H2 (chyba ze cos sie pojawilo) . Poniewaz H2 jest relacyjnym systemem zarządzania bazami danych napisany w Javie, dlatego proponuje uzycie Java Bridge. H2 mozna uzywac w relacji klient/server, albo dolaczyc jako paczke (*.jar) do aplikacji Java. Jezeli chcesz polaczyc Tomcata ( aplikacje J2EE ) z baza, najnormalniej w swiecie tworzysz polaczenie Kod //Kod Java z Tutoriala na stronie http://www.h2database.com import java.sql.*; public class Test { public static void main(String[] a) throws Exception { Class.forName("org.h2.Driver"); Connection conn = DriverManager. getConnection("jdbc:h2:~/test", "sa", ""); // add application code here conn.close(); } } albo uzyc typowego dla JAVA sposobu definiowania danych polaczenia ( web.xml , properties etc. ). Ale tak czy inaczej jest to JAVA nie PHP. Na moj chlopski rozum pozostaje Java Bridge. Pozdrawiam -------------------- Flash Flex PHP JAVA RED5 http://www.easyweb24.net
|
|
|
-doop- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat Use the Quercus implementation of PHP - this is a pure Java implementation of PHP that allows you to integrate JDBC data sources easily. znalazłem taką informację w sieci, potwierdza ona to co mówił mój wykładowca, tylko, że nigdzie nie jest napisane w jaki sposób realizować to połączenie, albo inaczej w jaki sposób stworzyć bazę i gdzie trzeba ją umieścić mam zrobić projekt php + h2, tutaj masz adres do strony mojego wykładowcy: http://www.users.pjwstk.edu.pl/~denisjuk/t...adania/php.html jakbyś miał chwilę czasu i mógł do tego zerknąć, może zrozumiesz coś więcej niż ja ;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 30 Dołączył: 5.05.2007 Skąd: Mannheim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Wiem o co chodzi Twojemu wykladowcy. Nie wiem talko co on pali ![]() Quercus to technologia, ktora pozwala mieszac PHP i JAVA na serverach aplikacji JAVY. Umieszczenie aplikacji php na serverze JAVY jest dla osob majacych niewielkie doswiadczenie z technologia J2EE i JNDI wyzwaniem na miare podboju kosmosu ![]() Ale w gruncie rzeczy jest to wraper JAVY, w ktorym mozna uzywac php . Co mam na mysli.
Rozumiesz ? Piszesz w php, ale uzywasz klas i metod JAVA. Nie chce porownywac tego z JavaBridge, ale w gruncie rzeczy jest to podobne. Dlatego konstrukt typu
jest jak najbardziej poprawny. Wywolujesz tu klase javy new PDO, ktora pobiera argument w postacie adresu JNDI do bazy na serverze. Pozdrawiam i wspolczuje gory lektur i pracy, jaka jest przed Toba. -------------------- Flash Flex PHP JAVA RED5 http://www.easyweb24.net
|
|
|
-doop- |
![]()
|
Goście ![]() |
przy próbie wywołania dostaje coś takiego: E:\apache-tomcat\apache-tomcat-7.0.11\webapps\homepage\db.php:10: Fatal Error: 'java:comp/env/jdbc/test' is an unknown PDO JNDI data source.
co to może oznaczać? ps masz może jakiś komunikator, na którym moglibyśmy się szybciej porozumiewać? |
|
|
![]()
|
|
Witam !
Sorry za to ze nie podaje zadnego komunikatora, ale nie mam czasu na taki hotline. Po pierwsze zdefiniuj w CATALINA_HOME/conf/context.xml dane bazy
testDB to jest nazwa resource dla JNDI czyli odwolujesz sie
Wazna sprawa do wrzucenie do glownej Library Tomcata dystrybucji H2 (h2*.jar ) i na wszelki wypadek javax.sql.* ( ale to powinno byc w JAVA 1.5 1.6 jako standart). Po restarcie Tomcata zostanie utworzona baza "test" i to wszystko. Wiecej Ci pomoc nie moge, bo to wymagaloby juz zrobienie tego za Ciebie, a tak poza tym wiecej info znajdziesz na forach JAVA. Ale mysle ze jak troche pogooglujesz wszystko okaze sie do zrobienia. Pozdrawiam [edit] Jeszcze jedno : jezeli nie pojdzie ci z Resource name="testDB" sprobuj Resource name="jdbc/testDB" Ten post edytował zbig 8.06.2011, 18:51:40 -------------------- Flash Flex PHP JAVA RED5 http://www.easyweb24.net
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat [edit] Jeszcze jedno : jezeli nie pojdzie ci z Resource name="testDB" sprobuj Resource name="jdbc/testDB" Twój edit uratował mi życie ;P dziękuję ! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 15:13 |