![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie,
nie jestem pewien czy ten problem bardziej nie nadaje się do przedszkola bo pewnie jest trywialny , ale sam sobie nie potrafię poradzić. żaby łatwiej wytłumaczyć na czym rzecz polega podam jak wygląda baza:
aktualnie są w niej śmieci a nie w tym rzecz. Potrzebuję pobrać z bazy wszystkie nazwy oraz id ze wszystkich tabel które pasują do słowa/słów które wpisze użytkownik w przeglądarce. Inaczej mówiąc muszę sprawdzić czy gdziekolwiek w bazie znajduję się podane słowo, szukam tego na zasadzie '%podane_slowo%'. Ilość tabel się zmienia ponieważ można je usuwać i dodawać nowe.Spis wszystkich tabel które aktualnie znajdują się w DB jest w bazy.skrot, zawsze jest to aktualne i można się na tym opierać. Z góry dziękuję za pomoc. -------------------- Jeżeli pomogłem kliknij "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nigdy nie robiłem czegoś takiego, może Ci coś podpowie poniższa myśl:
Ew. możesz próbować utworzyć z tego funkcję. Tylko nie wiem czy to będzie wydajny skrypt. Dużo będzie tych tabel docelowo ? Ten post edytował Kaloryfer 14.12.2010, 00:44:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabel docelowo nie wiem, w miarę potrzeb będą dodawane nowe. Myślę że może ich być sporo.Jak zacznę tak po kolei przeszukiwać wszystkie tabele to bardzo na wydajności stracę....
Problem rozwiązałem w ten sposób:
może komuś się kiedyś przyda. Przy 25 tabelach wydajność nie spada znacząco -------------------- Jeżeli pomogłem kliknij "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cały problem w tym, że masz źle zaprojektowaną bazę. Masz 3 tabele o identycznej strukturze i nie bardzo rozumiem po co takie rozwiązanie. Przebuduj bazę i twoje problemy przestaną istnieć.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:30 |