![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowałem serwer VertigoServ dość ciekawy wszystkie pliki konfiguracyjne są pod "ręką", chciałem się tylko zapytać jak wygląda sprawa z kodowaniem w utf8.Zauważyłem że po instalacji w folderze charsets gdzie znajdują się różne systemy kodowania w plikach xml: latin, latin2,hebrew itp. brak jest pliku utf8.Czy jest on wymagany?
![]() Mam problem bowiem w bazie danych "krzaczy" mimo że , w plikach jak i w bazie mam wszystko ustawione tak jak powinno być. phpMyAdmin rozpoznaje polskie znaki,jednak z pod konsoli MySql już nie.Czy ktoś używa tego serwera na UTF8? ![]() ![]() Ten post edytował Rid 13.12.2010, 23:50:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam tego serwera, czyli VertrigoServ i nic mi nie wykrzacza. Powiem nawet więcej, moi znajomi używają tego samego programu i też nie ma problemów. Ja zawsze ustawiam kodowanie utf8 w pliku php, a nie patrze na to jakie jest kodowanie na localhost, więc jeśli dasz w pliku odpowiednią deklarację to powinno działać. Polecam program geany jako edytor.
Ten post edytował webmaniak 14.12.2010, 08:05:20 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.07.2025 - 04:28 |