![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wygenerowałam sobie prosty miesięczny kalendarz PHP do mojej strony. Chciałabym, aby po kliknięciu na przycisk następny/poprzedni pokazywał się kolejny lub poprzedni miesiąc Czyli coś w stylu:
Proszę o jakieś wskazówki dotyczące jak ma wyglądać kod JS funkcji navigate, bo PHP raczej znam, ale w JS dopiero raczkuję. Bardzo proszę nie odsyłajcie mnie do googli gdyż męczę się z tym już ładne parę godzin i przejrzałam z 50 gotowych tego typu skryptów, ale żaden mnie nie naprowadził na właściwą drogę. Zwłaszcza, że ktoś doświadczony w JS poda rozwiązanie od ręki ![]() edit: fajnie by było, gdyby zastosować JQuery. Może coś z .load()? Nie umiem tego ogarnąć chwilowo ![]() Ten post edytował demolka666 11.12.2010, 20:39:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Skoro już myślisz o jquery to nie wyważaj zamkniętych drzwi i zobacz co robi oraz jak działa Datepicker w jQuery
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 10 Dołączył: 2.02.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zmodyfikować HTML za pomocą javascripta, coś w stylu:
Kod $("#strzalka-w-prawo").click(function() {
$("#kalendarz").load('http://strona.wyplujwajaca.html.z.kalendarzem.do.podmiany'); }); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szuka szukam w tutkach i nie umiem znaleźć: czy jest możliwość żeby zamiast podmieniać stronę w jakiś inny sposób przekazać na skryptu php nowe zmienne $year i $month?
Np. żeby odświeżył się te div z kalendarzem i dostał nowe zmienne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli ma to iść ze skryptu do serwera i z powrotem to zahaczasz już o AJAX. Tylko po co? Jest tego sens gdy jeszcze jakieś informacje dodatkowe z serwera chcesz pociągnąć. Jeśli nie to sam JS da sobie radę. A jeśli zastosujesz gotowego Datepickera z jQuery to jedyne co będziesz musiał zrobić, to dołączyć go na stronę i tyle. Wejdź na http://docs.jquery.com/UI/Datepicker i zobacz Example
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:42 |