Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> dynamiczny kalendarz, przesuwanie miesięcy za pomocą js
demolka666

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Wygenerowałam sobie prosty miesięczny kalendarz PHP do mojej strony. Chciałabym, aby po kliknięciu na przycisk następny/poprzedni pokazywał się kolejny lub poprzedni miesiąc
Czyli coś w stylu:
  1. <a href="java script:navigate($prevmonth,$prevyear)")>

Proszę o jakieś wskazówki dotyczące jak ma wyglądać kod JS funkcji navigate, bo PHP raczej znam, ale w JS dopiero raczkuję.

Bardzo proszę nie odsyłajcie mnie do googli gdyż męczę się z tym już ładne parę godzin i przejrzałam z 50 gotowych tego typu skryptów, ale żaden mnie nie naprowadził na właściwą drogę. Zwłaszcza, że ktoś doświadczony w JS poda rozwiązanie od ręki winksmiley.jpg.

edit:
fajnie by było, gdyby zastosować JQuery. Może coś z .load()? Nie umiem tego ogarnąć chwilowo sad.gif.

Ten post edytował demolka666 11.12.2010, 20:39:10
Go to the top of the page
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Skoro już myślisz o jquery to nie wyważaj zamkniętych drzwi i zobacz co robi oraz jak działa Datepicker w jQuery smile.gif

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
aart3k

-----

Musisz zmodyfikować HTML za pomocą javascripta, coś w stylu:

Kod
$("#strzalka-w-prawo").click(function() {

$("#kalendarz").load('http://strona.wyplujwajaca.html.z.kalendarzem.do.podmiany');

});
+Quote Post
demolka666

-----

Szuka szukam w tutkach i nie umiem znaleźć: czy jest możliwość żeby zamiast podmieniać stronę w jakiś inny sposób przekazać na skryptu php nowe zmienne $year i $month?
Np. żeby odświeżył się te div z kalendarzem i dostał nowe zmienne?
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Jeśli ma to iść ze skryptu do serwera i z powrotem to zahaczasz już o AJAX. Tylko po co? Jest tego sens gdy jeszcze jakieś informacje dodatkowe z serwera chcesz pociągnąć. Jeśli nie to sam JS da sobie radę. A jeśli zastosujesz gotowego Datepickera z jQuery to jedyne co będziesz musiał zrobić, to dołączyć go na stronę i tyle. Wejdź na http://docs.jquery.com/UI/Datepicker i zobacz Example winksmiley.jpg

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:42