![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 6 Dołączył: 21.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
W jQuery jestem początkujący i w trakcie pracy napotkałem problem: Mam kod w jQuery że po kliknięciu w link w pewnym divie pojawia się zawartość pliku href'a (kod niżej) tylko że po kliknięciu w link przechodzi na tą stronę! Próbowałem return 0; ale to nie działa. Wpadłem na inny pomysł, że w "a" będzie onclick="java script:go('sciezka')", ale wtedy pojawia siew konsoli błędów go is not defined, ale w skrypcie mam tą funkcję! Z góry dziękuje za pomoc.
Ten post edytował Szadow 11.12.2010, 15:16:31 -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł. ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W href daj #, a wartość przekazuj jakkolwiek inaczej (title, dowolny atrybut, klasa).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 6 Dołączył: 21.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up obeszło się bez #, ale o co ci chodzi z tym inaczej?
Poradziłem sobie, nie przenosi tyle że po kliknięciu pustka, nic sienie dzieje a w konsoli błędów: Nic. Kod:
Ten post edytował Szadow 11.12.2010, 15:30:21 -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł. ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sporą zaletą jQ, z której moim zdaniem należy korzystać to 100% rozdzielnie kodu JS od kodu HTML.
Robisz to np. za pomocą klasy linków np. "loadlinks", a jQuery piszesz "$('.loadlinks').click(function()" czyli funkcja click na elementach z klasą loadlinks. Wtedy unikasz kodu JS (tego onClick) w htmlu. W href dajesz #, a np. w tiitle (ale może być cokolwiek innego) dajesz nazwę podstrony, którą ma wczytać. Np. Kod <a href="#" class="loadlinks" title="o_mnie">O mnie</a> a jQuery: Kod var url = $this.attr('title') + '.php'; // tworzysz argument do funkcji load czyli nazwę pliku, ewentualnie ścieżkę $('#jakis_div').load(url); (wszystko z palca) Ten post edytował markonix 11.12.2010, 15:43:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie, aż wstyd się przyznać że w script zamiast src dałem href.
Temat do zamknięcia, i plus z próbę pomocy. -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł. ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 12:30 |