![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hey ! To mój pierwszy post
![]() Mam takie pytanko mam kilka tabel + jedną ZBIORCZĄ ... tabelki to np autor (w niej jest kolumna Id (automatyczny) oraz autor) druga powiedzmy rok napisania (kolumny id (automatyczne) oraz rok napisania) itd. z tabelkami ... natomiast w ZBIORCZEJ (kolumny id (automatycznie) oraz UWAGA ... autor_id i r_n_id ) ... noi teraz pragnę aby z przy użyciu php w mysql wstawiał mi do ZBIORCZEJ w kolumnach autor_id oraz r_n_id ...cyferki z kolumny id z tabeli autor oraz z kolumny id z tabelki rok napisania ... w zbiorczej chce tylko cyferki ... nadmienię tylko ze takie drobiazgi jak łączenie się z bazą mysql czy wstawianie nowego rekordy do mysql przez php to pryszcz i nie musicie pisać ... pragnę się tylko dowiedzieć jak z istniejącej tabelki wczytać to do drugiej ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usuń auto_increment w ZBIORCZEJ. Do zbiorczej wrzucasz podczas dodawania danych do innych tabel np.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... ciekawe z tym mysql_insert_id() ... nie znałem tego ale i tak mi nie śmiga ...
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kombinujesz - to dobrze ale nie kombinuj za bardzo
![]() Tak jak teraz jest jest dobrze ![]() Uruchom skrypt i sprawdź co ci się dodało a co nie no i możesz również użyć raportowania błędów:
ps. zrób tak jak pisałem wyżej czyli bez auto_increment ![]() Ten post edytował CuteOne 11.12.2010, 00:06:13 |
|
|
![]()
|
|
Wstawia do do tabelki autor ... ale już nie do zbiorczej i co ciekawe nie wyskakuje, że jakiś błąd uczyniłem... hmmm co tu zrobić ... zapewne gdzieś błąd w tym dodawaniu do zbiorczej ...
![]() MAM ![]() zamiast mysql_query("INSERT INTO zbiorcza(id_autor, id_data) values ($autor_id, $data_id)") or die(mysql_error()); trzeba tylko dać ... mysql_query("INSERT INTO zbiorcza(autor_id, data_id) values ($autor_id, $data_id)") or die(mysql_error()); śmiga jak ta lala SUPER ... ile ja nad tym siedziałem... o rany .... Dzięki CuteOne P.S. ( to była jedna z kilku części ogniwa stanowiąca część z jeszcze innego ogniwa na zaliczenie baz danych ) DZIĘKI WIELKIE ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
omg... skąd miałem wiedzieć jakie nazwy kolumn masz w tabelach... ale dobrze, że działa
![]() |
|
|
![]()
|
|
teraz zobaczyłem że jest malutki problem owszem działa ... ale jak wprowadzam z jednej tabelki ... natomiast jak z dwóch czy więcej to już ... UWAGA ... w zbiorczej mi osobne rekordy wstawia .... to na pewno ma związek z auto increment id w zbiorczej .... jak usune auto increment z id w zbiorczej to ZONK nie chce nic więcej dodawać ... Oby ten CuteOne jeszcze to przeczytał
![]() WSZYSTKO DZIAŁA ! przepraszam za zamieszanie ... Brawo CuteOne ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:32 |