![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam <form> gdzie podaje się 3 zmienne (wyszukiwarka ofert)
Województwo - Wszytskie , Wielkopolskie , Mazowieckie ... Miasto - Wszytskie , Poznań , Szamotuły , Warszawa ..... Cena - wszystkie , do 30 złotych , do 50 złotych .... No i teraz moje pytanie , jak skonstruować zapytanie tak aby przykładowo : $wojewodztwo = Wszytskie $miasto = Wszytskie $cena = 50 Zabrało mi wszytskie rekordy z ceną poniżej 50 niezależnie od miejscowosci wojewodztwa . także żeby działało przy wyborze wojewodztwa oraz Ceny , czyli żeby przy każdej kombinacji wybrało dobrze rekordy Tabele ma strukture ID | wojewodztwo | miasto | cena Wiem że w cenie należy użyc between , ale problem mam jak to zrobić aby przy wyborze "wszystkie" w zapytaniu SQL-owskim ten warunek( WHERE wojewodzto="wszystkie" ? :? ) był pominięty albo tak zrobiony że pobierze wszytskie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ominąć je po prostu..
[php:1:31ad544ca1]<?php $warunki = Array(); if( !empty( $_POST['wojewodztwo'] ) ) $warunki[] = "wojewodztwo = '" . $_POST['wojewodztwo'] . "'"; if( !empty( $_POST['miasto'] ) ) $warunki[] = "miasto = '" . $_POST['miasto'] . "'"; if( count( $warunki ) > 0 ) $warunkiStr = " AND " .implode( 'AND', $warunki ); $sql = "SELECT * FROM tabela WHERE cena > 111" . $warunkiStr; ?>[/php:1:31ad544ca1] Pisane z palca.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki
pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:45 |