![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam sytuacje podaną jak niżej: ![]() Użytkownik loguje się i możemy odczytać, że jest zalogowany jako rafalekjan. A potrzebuję, żeby jakaś zmienna, np $numer_zalog odczytywala dane z pierwszej tabeli, czyli numer usera. Dodam, że użytkownicy mogą kasować swoje konta więc zliczanie wierszy odpada. Wyniki będą wyświetlane na stronie www, przy pomocy php. Dzięki za pomoc. Ten post edytował rafalekjan 9.12.2010, 21:54:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Za bardzo nie rozumiem w czym masz problem. Skoro chcesz pobrac id_user, to po prostu go pobierz w select, ktore wykonujesz przy logowaniu
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś takiego tylko, że to nie działa... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
do odebrania wyniku mysql_query sluzy mysql_fetch_array()
Wypadaloby przed braniem sie za takie rzeczy przeczytac najpierw podstawowa obslug baz danych w php.... http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php ps: przenosze ps2: inna sprawa to to, ze masz blad zapytania. tu masz napisane jak takie bledy wyswietlac: Temat: Jak poprawnie zada pytanie zastosuj sie do wszystkich porad - widze ze ci sie przydadzą -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W tym problem, że klient się loguje na konto o nazwie rafalekjan, dane o koncie nawet się wyświetlają:
Ale nie mogę wyświetlić jaki jest jego numer porządkowy. |
|
|
![]()
|
|
No to wlasnie musisz ten numer pobrac z bazy. W tej chwili go nie pobierasz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zapytanie poprawiłem i już wyświetla numer, który mnie interesuje, ale dla wymuszonego warunku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to wystarczy teraz jak zamienisz rafalekjan na zmienną:
Ten post edytował blade-mrn 9.12.2010, 22:47:18 -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Przedtem numer klienta był wpisywany z palca.
Teraz chcę, żeby był odczytywany automatycznie. przedtem numer był zapisany: a później odczytany na drugiej stronie:
No to wystarczy teraz jak zamienisz rafalekjan na zmienną: Z tym, że dane o nazwie użytkownika nie zapisują się do tej zmiennej, nie wiedząc czemu. Próbowałem wrzucić to pobieranie do funkcji logowania:
Ale wywala błąd: Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in line... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma to jak umiejętność czytania ze zrozumieniem.
Widzisz różnicę pomiędzy swoim a ? I oczywiście nie chodzi mi o różnicę w nazwie zmiennej... A co do automatycznego numerowania użytkowników, polecam zapoznanie się z http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/exa...-increment.html -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in E:\xampp\htdocs\ogranicz.php on line 31 Funkcja informująca o zalogowanym użytkowniku nie przekazuje danych na stronie mimo, że jest tam zaimplementowana. Musiałem wrzucić całą funkcję do kodu i teraz działa. |
|
|
![]()
|
|
zapodalem ci wczesniej tego linka:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie widze olales totalnie. Prosze poraz ostatni: zapoznaj sie z tym linkiem i zastosuj do podanych tam porad. Chodzi szczegolnie o wyswietlanie bledow oraz wyswietlanie bledow zapytan. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2025 - 01:21 |