![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
Mam 2 tabele. W jednej mam tylko jedną kolumnę w której w komórkach jest ciąg znaków, np. 10103284 HPPfhd czigf, a w drugiej tabeli jest w jednej kolumnie tłumaczenie, np. płytka, a w drugiej english, np. HPP. Jak zrobić, aby przy każdym wierszu z pierwszej tabeli kwerenda przypisała mi tłumaczenie odpowiadające części tekstu w danej komórce, czyli by obok komórki 10103284 HPPfhd czigf po wyszukaniu w niej tekstu HPP z drugiej tabeli wyświetliło odpowiadające mu tłumaczenie, czyli płytka? Czyli np (dużymi literami są napisane nagłówki kolumn): Pierwsza tabela (wszystko jest w jednej kolumnie): POLE1 10103284 HPPfhd czigf 12389575 OPP fnjudgp Druga tabela (dwie kolumny): TŁUMACZENIE ENGLISH kwadrat OPP płytka HPP Pożądany efekt (tabela docelowa): POLE1 TŁUMACZENIE 10103284 HPPfhd czigf płytka 12389575 OPP fnjudgp kwadrat Moja (chyba najbliższa prawdzie, ale nieudana) próba, była taka: tłumaczenie: IIf([Pole1]="%[english]%";[tłumaczenie];" ") Proszę o wyrozumiałość, nie jestem zbyt zaawansowanym użytkownikiem Accessa. Za pomysł, jak to zrobić będę bardzo wdzięczny, ponieważ oszczędzi mi to dużo pracy z ręcznym wyszukiwaniem tekstu. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:42 |