![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Pytanie z kategorii dziwnych ![]() Jako że powoli przymierzam się do egzaminu na ZCE, chcę zbadać każdą "pierdółkę", a do takich zapewne należy mój problem ![]() Otóż, czy ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego pisząc coś takiego:
nie dostaję komunikatu o błędzie tylko skrypt ładnie wyświetla mi tekst 'Hello'? Chodzi mi o to, że nie używam ani pojedynczych ani podwójnych cudzysłowów. Oczywiście jak zrobię tak:
to otrzymam w wyniku: Czesc. I to zachowanie rozumiem. Czy to jest tak, że jak PHP trafi na coś co wygląda na stałą, a nie było to wcześniej zdefiniowane, 'konwertuje' to na string? Druga sprawa. Z tego co mi wiadomo, echo() nie jest funkcją, a konstrukcją językową, dlatego nie może być użyte w kontekście funkcji. W dodatku echo (w przeciwieństwie do print() ) rzekomo nie zwraca żadnej wartości. A jednak jak napiszę coś takiego:
to nie dość, że nadal nie używam cudzysłowów to jeszcze w wyniku dostaję tekst 'nic'. Czyli tak jakby to: echo co - zwraca mi true. O co tu chodzi? ![]() Przepraszam za być może głupie pytanie, ale ciekawi mnie to, a czytałem manuala wraz z komentarzami i nie znalazłem na to odpowiedzi. -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jako że powoli przymierzam się do egzaminu na ZCE, chcę zbadać każdą "pierdółkę", a do takich zapewne należy mój problem Otóż, czy ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego pisząc coś takiego: [PHP] pobierz, plaintext echo Hello; nie dostaję komunikatu o błędzie Przymierzasz sie do ZCE a nie potrafisz wlaczyc wyswietlania wszystkich bledow? ![]() Odpowiedz: wlacz wyswietlanie wszystkich bledow a blad zobaczysz a przy okazji odpowiedź na swoje pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Przymierzasz sie do ZCE a nie potrafisz wlaczyc wyswietlania wszystkich bledow? Haha faktycznie, nie wpadłem na to ![]() ![]() Dzięki za odpowiedź. Mephistofeles - dzięki, teraz czaje dlaczego tak jest. -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:22 |