Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Bankowe API - Mbank - Inteligo, Potrzebuje nauczyc sie logowac do banku
phoenix84

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

zwyklym CURL umiem sie poslugiwac, ale wlasnie w bankach sa dodoatkowe zabezpieczenia przed takimi cwaniakami, jednak wiem, ze jest to mozliwe smile.gif

glownie chodzi mi o wejscie do mbanku i inteligo, zczytanie historii albo wyslanie przelewu w oparciu o kod z karty kodow... no ale tu juz utykam, bo nie moge przejsc etapu logowania... bede wdzieczny za wskazowki, powiem tez, ze jakby mi ktos napisal funkcje gdzie argumentami bedzie login i haslo, a efektem status zalogowany... to jestem w stanie za cos takiego zaplacic smile.gif... myslalem, tez o zleceniu napisania kompletu takich funkcji, ale pewnie mnie na to nie stac smile.gif... jednak wiem, ze nie jest to forum do zlecen i chce sie tego nauczyc, wiec wszelkie funkcje i tak przejrze i przerobie na jakas jedna solidna klase, jednak bardzo potrzebuje podpowiedzi, badz gotowego rozwiazania jak przejsc przez to logowanie... znalazlem jakies skrypty w necie do wchodzenia na inteligo, ale nie dzialaja, wiec chyba cos pozmieniali... jak ktos wie jak mi mozna pomoc, to zapraszam... smile.gif

pozdrawiam,

K.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 12)
cycofiasz

-----

Niedawno robiłem sobie powiadomienia gg o zmianie stanu kont na mBanku także co nieco wiem w tym temacie.
Curl wystarczy. Mbank przy każdej operacji / kliknięciu korzysta z js oraz formularzy.
Trzeba najpierw pobrać stronę logowania, wyłuskać wymagane values i brnąć dalej smile.gif
+Quote Post
phoenix84

-----

podeslalbys mi ten skrypcik? to bym sobie przeanalizowal?

pozdrawiam,

k.
+Quote Post
Crozin

-----

1. Jak chcesz to pisać "obiektowo" i upchać w jeden klasie - daruj sobie.
2. Odpalasz w przeglądarce narzędzia dla deweloperów pokazujące jakie żądania są wysyłane przez przeglądarkę i ewentualnie co one zwracają - w przypadku Firefoxa będzie to dodatek Firebug.
3. Widząc już jak wygląda komunikacja przeglądarka - serwer będziesz w stanie odtworzyć taki ruch.

Swoją drogą... te dodatkowe zabezpieczenia o których mówisz to nie będzie raczej nic wyrafinowanego, bo nie mają one większego sensu - nie da się po stronie serwera sprawdzić czy ktoś używa swojego konta "normalnie" czy jest to jakiś automat.
+Quote Post
phoenix84

-----

Cytat(Crozin @ 8.12.2010, 20:36:39 ) *
1. Jak chcesz to pisać "obiektowo" i upchać w jeden klasie - daruj sobie.

mozesz wyjasnic? bo nie wiem co jest zlego w rozbudowaniu mojej klasy do autoplatnosci o normalne banki (bo mam juz te wszystkie paypale i nie paypale - z tym ze one maje swoje API)... bo mi by to zycie ulatwilo, ale moze o czyms nie wiem smile.gif))

a co do podgladania, to probowalem, ale moze cos zle robilem, bo ciagle cos nie dzialalo, dlatego postanowilem poszperac w necie, a ze nic konkretnego sie nie znalazlo, to zaczalem pytac tu...

k.

Ten post edytował phoenix84 8.12.2010, 22:58:55
+Quote Post
Mephistofeles

-----

Superklasy do wszystkiego są złe i wbrew pozorom sprzeczne z paradygmatem OOP. Klasa płatności powinna udostępniać tylko interfejs płatności, resztą zajmują się inne klasy - PayPal osobno, każdy bank osobno itp.
+Quote Post
phoenix84

-----

hmmm... to tu sie chyba wylamie z konwencji smile.gif))

dla mnie po prostu jest wygodniej robic:

$klasa->przelew('pp', 'konto', 'kwota', 'tytul');
$klasa->przelew('mbank', 'konto', 'kwota', 'tytul');

bo w tym momencie nie interesuje w ktorym "banku" ma ktos konto, po prostu podaje kod banku i przelew sie robi, a ja nie buduje superklasy dla samego budowania... z powodzeniem wykorzystuje ja do 4 systemow platnosci i chcialem ja rozszerzyc o banki... a jak zrobie to do 20 bankow i 10 systemow platnosci... to co wtedy? mam wczytywac 30 klas na starcie? no z deczka bez sensu... no chyba, ze jestem jeszcze malo doswiadczony i jakos inaczej sie to robi... ale oddzielna klasa na platnosc to za duzo roboty w obslugiwaniu takiego monstrum... z reszta wtedy musialbym trzymac jeszcze gdzies powiazanie klasy z kodem banku, a tak uzywam kodu banku jako 1 parametru i juz...

co w moim mysleniu jest nie tak? smile.gif jak takie cos obejsc?

k.

Ten post edytował phoenix84 8.12.2010, 23:55:52
+Quote Post
deltec

-----

Po co wynajdywać koło na nowo? Lepiej skorzystaj z gotowej biblioteki API dla mBanku. Mówię o XConnector, dostępnym pod adresem www.xfuture.pl
+Quote Post
phoenix84

-----

Cytat(deltec @ 9.12.2010, 00:59:33 ) *
Po co wynajdywać koło na nowo? Lepiej skorzystaj z gotowej biblioteki API dla mBanku. Mówię o XConnector, dostępnym pod adresem www.xfuture.pl

w sumie genialne... ale to rozwiazanie ma kilka wad:
1. Jest dla .NET, nie dla PHP smile.gif
2. 300pln na miesiac to lekka przesada... tyle nie zarobilbym na tej usludze, a to tylko 1 bank? 300PLN rocznie za komplet bankow bylbym w stanie zaplacic, bo mialoby to jakis sens... winksmiley.jpg

ale w sumie pomysl dobry... smile.gif jednak ta cena mobilizuje mnie do nauczenia sie tego lub poproszenia kogos o pomoc, nawet odplatna... ale nigdy nie bedzie to 300pln na miesiac za 1 bank smile.gif))

pozdrawiam,

k.
+Quote Post
kudawa666

-----

A może by tak mBank się obudził i udostępnił przez API chociaż historię operacji...
+Quote Post
aart3k

-----

Zamiast "wyłamywać" się z kanonu naucz się czegoś nowego, tak aby inni też mogli bez klnięcia używać twojego kodu.
Użyj wzorca adapter

1.  
  2. $platnosci = new Platnosci(new Platnosci_Adapter_Mbank);
  3. $platnosc->przelew();
  4.  
+Quote Post
phoenix84

-----

tak wiec udalo nam sie z kolega przelamac sporo bankow, jednak utknelismy na dwoch... na aliorze i ing... duzo ajaxow itd. czy jest na forum ktos komu udalo sie to przelamac, albo czuje wyzwanie (moze to nie do konca zgodne z idea forum, ale moge zaplacic tongue.gif)? Do tej pory wykorzystywalem to na swoich stronach, ale docelowo chcemy stworzyc serwis bankapi.pl, ktory umozliwi chetnym wykorzystanie tego w zaciszu domowym lub w firmie... mozna pisac tutaj lub na privie... ewentualne wskazowki dotyczace wlasnie tych bankow mile widziane (w ing mamy wszystko oprocz potwierdzania smsem, cos nam go nie potwierdza, a w aliorze wyciagamy tylko liste kont, a reszta czyli historia i przelewy leza)

bede wdzieczny za pomoc,

pozdrawiam,

k.
+Quote Post
grywalny

-----

Cytat(Crozin @ 8.12.2010, 19:36:39 ) *
2. Odpalasz w przeglądarce narzędzia dla deweloperów pokazujące jakie żądania są wysyłane przez przeglądarkę i ewentualnie co one zwracają - w przypadku Firefoxa będzie to dodatek Firebug.

Jestem bardzo zainsteresowany nauczeniem sie jak sobie radzic z curl, login, logout do roznych stron. Gdzie powinienem zajrzec? Sa jakies tutoriale jak uzywac firebuga i wykorzystac te informacje w praktyce?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:54