![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam kod php który zapisuje rekordy do bazy danych . Wszystko działa pięknie ładnie ale nie wiem jak zrobić żęby rekordy się nie powtarzały.
to mój skrypt :
Ten post edytował licha 8.12.2010, 08:12:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
po dodaniu rekordu wywal sie z tej strony za pomoca header i sprawdzaj czy taki rekord juz istnieje
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tyle że ja w php kuleje a nie mam za dużo czasu na nauke narazie muszę zrobić stronę do niedzieli a to mi jest potrzebne
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imiona i nazwiska często się powtarzają. w twojej bazie email powinien być unikalny. jeśli chcesz, aby rekordy nie powtarzały się najpierw sprawdź czy podany email jest już w bazie, jesli jest to nie zapisuj(i odpowiedni komunikat), jeśli nie ma to zapisz.
$ins co to jest? ustawione? działa? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak wyżej napisano imię i nazwisko nie jest unikalne - weź e-mail, login czy coś w ten deseń. Nie sprawdzaj żadnym dodatkowym zapytaniem czy rekord istnieje, ustaw po prostu w bazie na żądanym polu np. email klucz UNIQUE. W php normalnie dodajesz tylko sprawdzasz pod koniec
-------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
To sprawdzanie nei chcę działać próbowałem już to wstawić w różne linijki kodu ale zawsze się wyświetla informacja po angielsku (duplikate)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:41 |