![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
pytanie nie koniecznie w 100% związane z PHP, ale każdy kto pracuje w PHP może się spotkać/spotkał z podobnym problemem. Nigdy nie spotkałem się z czymś takim do dziś. Mianowicie, pliki z rozszerzeniem *.php i .*.tpl *.css. Kodowanie znaków ASCII, chciałem przekonwertować je na UTF8. komenda iconv która zawsze działała w tym przypadku nie wiedzieć czemu zawiodła. Przerzuciłem pliki na ms windows, odpaliłem go w okno edycji Notepade++. Widnieje kodowanie ASCII, zmieniam na UTF8 (na dole widać poprawną zmianę) zapisuję, odpalam ponownie znowu ASCII. (Dodam, że są pliki na tym samym serwerze i tym samym windowsie, których kodowanie zmieniam bez problemów) Co się dzieję, ze nie mogę zmienić kodowania ? co je wymusza. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ech, UTF8 == ASCII dla znaków o kodach 0...127.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie,
dlaczego w jedych plikach kodowanie rozpoznawane jest jako UTF8, a w innych jako ASCII? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
utf8 wtedy gdy jest BOM lub znaki poza te do 127 ASCII
-------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:59 |