Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Automatyczne tworzenie tabel w bazie danych.
elwierka
post 7.12.2010, 13:16:38
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak mogłabym zrobić automatyczne tworzenie bazy danych na serwerze? Chodzi mi o coś takiego, jak jest w Wordpressie. W pliku konfiguracyjnym zdefiniowałam stałe do połączenia z bazą danych na serwerze. Mam plik SQL ze strukturą tabel i chciałabym, aby skrypt instaluj.php utworzył w bazie danych tabele. Oczywiście przy CREATE TABLE dopisać chcę, że ma tworzyć IF NOT EXISTS. Jak to można sprawnie napisać, żeby nie trzeba było wykonywać dla każdej tabeli oddzielnego zapytania?
Go to the top of the page
+Quote Post
thek
post 7.12.2010, 13:57:51
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Zerknij więc w bebechy tego skryptu a się przekonasz winksmiley.jpg To zwykłe zapytania do bazy, ale ujęte w formę query_buildera WP-owego. Nie wierzysz?
wp-admin\includes\upgrade.php
Od linii 36 jakoś zaczyna się funkcja wp_install i to w niej jest cała instalacja zdefiniowana. Polecam więc do niej zajrzeć i zgłębić. Ale pamiętaj, że ona odwołuje się do innych (choćby dbDelta - linia 1195), które także z bazą grzebią i jest w nich część operacji (właśnie CREATE TABLE) zaszyta. Tak więc nie ma tak ładnie tego na tacy podanego. Trzeba samemu nieco pogrzebać by się połapać co i jak. Ale uwierz, że analizując ów plik, dojdziesz co i jak.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
elwierka
post 7.12.2010, 17:31:23
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

hej, poradziłam sobie inaczej....żeby nie robić tego dla każdej tabeli oddzielnie, zrobiłam sobie tablicę w której umieściłam kod SQL dla każdej tabeli pod innym indeksem. W pętli wywołuję dla każdego elementu skrypt i jest ok smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.07.2025 - 11:17