![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mogłabym zrobić automatyczne tworzenie bazy danych na serwerze? Chodzi mi o coś takiego, jak jest w Wordpressie. W pliku konfiguracyjnym zdefiniowałam stałe do połączenia z bazą danych na serwerze. Mam plik SQL ze strukturą tabel i chciałabym, aby skrypt instaluj.php utworzył w bazie danych tabele. Oczywiście przy CREATE TABLE dopisać chcę, że ma tworzyć IF NOT EXISTS. Jak to można sprawnie napisać, żeby nie trzeba było wykonywać dla każdej tabeli oddzielnego zapytania?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zerknij więc w bebechy tego skryptu a się przekonasz
![]() wp-admin\includes\upgrade.php Od linii 36 jakoś zaczyna się funkcja wp_install i to w niej jest cała instalacja zdefiniowana. Polecam więc do niej zajrzeć i zgłębić. Ale pamiętaj, że ona odwołuje się do innych (choćby dbDelta - linia 1195), które także z bazą grzebią i jest w nich część operacji (właśnie CREATE TABLE) zaszyta. Tak więc nie ma tak ładnie tego na tacy podanego. Trzeba samemu nieco pogrzebać by się połapać co i jak. Ale uwierz, że analizując ów plik, dojdziesz co i jak. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej, poradziłam sobie inaczej....żeby nie robić tego dla każdej tabeli oddzielnie, zrobiłam sobie tablicę w której umieściłam kod SQL dla każdej tabeli pod innym indeksem. W pętli wywołuję dla każdego elementu skrypt i jest ok
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 11:17 |