![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 24.06.2010 Skąd: Sopot Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
obecnie - za każdym razem, gdy wstawiam jakiegoś JS na stronę - wykorzystuję taki schemacik: Pytania brzmią: 1.) Czy w dzisiejszych czasach potrzebne są jeszcze te komentarze i znacznik CDATA do prawidłowego funkcjonowania skryptu? Zauważyłem, że na pewno pomaga to NetBeansowi, ale czy stanowi różnicę dla przeglądarek? 2.) Czy własne funkcje należy z jakiegoś powodu pakować w JQuery.ready() czy nie ma znaczenia, gdzie się znajdują? Ważne są dla mnie trzy czynniki: 1.) Poprawność dla walidatorów (wszędzie używam XHTML Strict / Transitional). 2.) Kompatybilność z przeglądarkami (domyślam się, że nowe poradzą sobie „ze wszystkim”, w takim razie, które starsze mogą mieć problem jeśli nie będę stosował takiej konstrukcji?) 3.) Kompatybilność z edytorem (używam NetBeans i zauważyłem, że tylko jak walnę w taki tagi, to on podpowiada mi np składnię JQuery - w przeciwnym wypadku nie chce...) Dzięki za odpowiedzi, pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do CDATA: http://www.w3schools.com/xml/xml_cdata.asp - jest wymagane przy dokumentach XML'owych dla części nieXMLowych.
Funkcje js najlepiej do osobnego pliku, do $...ready() wywoływać to co wymaga załadowanego DOMu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 10 Dołączył: 2.02.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nigdy nie dają CDATA i nikt nie narzeka, zaś funkcje gdzie wrzucisz - praktycznie nie ma znaczenia, dopóki nie masz jakoś przemyślanej architektury JavaScriptu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 7 Dołączył: 3.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja również nie używam znaczników CDATA, a to też dlatego, że każdy js mam w osobnym pliku. Wolę jak języki się nie mieszają, przynajmniej wiem gdzie co jest (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:01 |