![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, czy w php istnieje obiektowa biblioteka za pomocą której można budować elementy GUI interface użytkownika.
Chodzi mi o bibliotekę, która może być używana przy pisaniu programów uruchamianych w przeglądarce internetowej. (nie uruchamianych lokalnie w środowisku windows). Czy w takiej bibliotece istnieją obiekty za pomocą których można budować (formularze, buttony, przyciski radio i select, listy pojedynczego i wielokrotnego wyboru). Jeżeli istnieje taka biblioteka, to proszę podać jej nazwę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli uruchamiasz w przeglądarce to HTML+CSS staje się tym GUI
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio patrzyłem na Delphi for PHP, może cię zainteresuje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może nie tyle phpowe, co javascriptowe rozwiązania GUI np. ExtJs, albo JUI framework tudzież DoJo, JQuery lub Qooxdoo. Do wyboru, do koloru. Warto też pamiętać o wsparciu frameworków dla php, w tym miejscu występują gotowe rozwiązania np. Zend_Form itp.
Ten post edytował darko 6.12.2010, 17:59:05 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.
Rozwijam pytanie: Wiadomo, że GUI jest pierwszą warstwą komunikacji z użytkowniikiem programu. Pisząc różne programy warto mieć gotową obiektową bibliotekę GUI (formularze, przyciski, pola input, pola select, pola radia, pola textarea itp), aby je potem wywoływać we własnym programie z odpowiednimi parametrami. Używając HTML+CSS tak naprawdę w każdej aplikacji muszę całe to GUI tworzyć od podstaw (zamiast wywoływać gotowe metody istniejących w bibliotece obiektów). Skłaniam się raczej ku rozwiązaniom server side (typowych dla php) i nie biorę pod uwagę rozwiązań typu klient side (typowych dla javy). Nie chcę uzależniać możliwości uruchomienia programu od instalacji jakiejś wersji "java runtime envinronment" w komputerze użytkownika. Oczywiście mogę sam napisać stosowną bibliotekę GUI, ale jeżeli już taka istnieje, to szkoda na to czasu. Analogicznie mogę napisać własną bibliotekę obiektową do korzystania z baz danych, ale po co skoro istnieje np. bardzo dobra biblioteka PDO. Szukałem w necie informacji na ten temat, ale rozwiązania na jakie natrafiłem dotyczą GTK (jeżeli dobrze to rozumiem, to dotyczą one GUI uruchamianego lokalnie w środowisku windows, a nie w przeglądarce. Chodzi mi o rozwiązania biblioteki GUI dla przegladarki internetowej (rozwiązanie server side). Jeżeli ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem już, że możesz albo korzystać z jakiegoś frameworka php, w którym znajdziesz to wszystko, czego szukasz (pomijam już w tym momencie frameworki javascriptowe i nie myl javy z javascriptem) albo możesz wykorzystać tylko tę funkcjonalność jakiegoś (wybranego) frameworka, która odpowiada za np. tworzenie formularzy. Zainteresuj się tematem frameworków php (generalnie temat rzeka), ale w klasach "narzędziowych" znajdziesz niemal w każdym jakieś gotowe komponenty do wykorzystania jako "GUI" jak to sam nazwałeś.
Powód edycji: [thek]: On nie myli JS i javy. Wspomniał o JRE, więc wie co pisze :)
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 07:43 |