![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem. Jak najłatwiej zablokować ponowne dodanie np. komentarza poprzez odświeżenie strony? Chodzi o to że jak dodam np. komentarz na swoją stronę i wyświetli mi się "Twój komentarz został dodany blablabla" to w tej chwili jak będę odświeżał stronę to za każdym odświeżeniem znowu mi się doda ten sam komentarz. Jedyne co mi przychodzi do głowy to czy da się jakoś wyczyścić $_POST po dodaniu go do bazy? Bo mam przed sprawdzeniem czy doszedł $_POST['tresc'] i wystarczyło by mi go wyczyścić i sprawa byłaby załatwiona? próbowałem po dodaniu do bazy dać null ale niestety nie pomogło. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może odświeżenie strony po dodaniu komentarza?
To byłoby lepsze rozwiązanie... W każdym razie takie jest moje zdanie. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak najłatwiej zablokować ponowne dodanie np. komentarza poprzez odświeżenie strony? - było na forum, nawet jest przyklejony taki temat (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Podstawowe sposoby są dwa, szybki i elegancki: 1. Szybki - dodajesz do formularza pole hidden z unikalnym identyfikatorem: http://pl.php.net/manual/pl/function.uniqid.php Dodajesz do bazy pole np. "token" z klauzulą "unikalne" i problem rozwiązany - nowy formularz równa się nowy token 2. Elegancki - zapisujesz czas dodania i IP (co odbywa się standardowo w 99% wypadków), pozostaje to wykorzystać i ustawić by z tego samego IP można było dodawać koment nie częściej niż np. raz na 5 minut (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 04:26 |