![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2010 Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
Kod ten elegancko zmienia tło łańcucha $word (wykorzystując do tego css) dopóki nie pojawią się wyrazy z polskimi znakami takie jak "się" "aż"
Kodowanie strony mam ustawione jako UTF-8, co trzeba zrobić żeby preg_replace widział polskie znaki? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekonwertuj plik na UTF-8.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekonwertuj plik na UTF-8. Cytat Kodowanie strony mam ustawione jako UTF-8, co trzeba zrobić żeby preg_replace widział polskie znaki?...? Chyba raczej powinieneś przekonwertować na ISO-8859-2 ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował modern-web 6.12.2010, 16:42:57 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz problemy z preg_match to poszukaj w manualu o iconv. Pozwoli na konwersje z innych kodowań na pożądane. Z doświadczenia wiem, że preg_match czasami wariuje nawet dla wyciągniętych z bazy danych informacji idealnych rekordów utf8 - odpowiedź na zagadnienie jest prosta. Ten sam skrypt w innych konfiguracjach serwera potrafi zachowywać się różnie dla znaków specjalnych. Dowód: Na OVH nigdy nie miałem problemu z kodowaniem i szukaniem funkcjami preg_match. Wystarczyło przenieść skrypt na serwer klienta na nazwa.pl i .... nie komentuje ;-)
-------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:29 |