Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne]Wzory matematyczne na stronie www
tamarind17
post 4.12.2010, 15:06:16
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tworzę stronę www przeznaczoną do nauki matematyki.
Mam problem:
Każdy wzór, który zawiera pierwiastek robię ręcznie w photoshopie, a to jest ciężka i żmudna praca.
Mam pytanie:
Czy można to jakoś uprościć, czy są jakieś skrypty automatycznie generujące wzory na stronie?
Chodzi o to, że chciałbym tworzyć zwykłe dokumenty html/php i tam umieszczać kod, który automatycznie zamieniałby się we wzory matematyczne.
Wiem, że są programy graficzne gdzie mogę stworzyć wzór, zapisać jako obrazek i wrzucić na stronę.

Nie wiem czy ktoś zrozumie o co mi chodzi (głowa mnie boli biggrin.gif), ale sporo ostatnio szukam i czytam o mimetexie, latexie itp. ale nie wiem jak to umieścić na mojej stronie www.

Gdybyście mogli umieścić jakieś linki do ciekawych artykułów na ten temat byłbym bardzo wdzięczny. Kiedyś znalazłem kilka ale uznałem, że najpierw napiszę kilka skrypcików, stworzę jakiś szablon strony a dopiero potem będę się w tym bawił. Niestety po formacie straciłem zakładki.

Pozdrawiam

Ten post edytował tamarind17 4.12.2010, 15:11:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
Crozin
post 4.12.2010, 15:08:01
Post #2

-----

1. MathML
2. LaTeX - to polecam bardziej

Ten post edytował Crozin 4.12.2010, 15:09:35
+Quote Post
tamarind17
post 5.12.2010, 12:35:12
Post #3

-----

ok
znalazłem coś takiego: http://www.forkosh.com/mimetex.html
ściągnąłem to na komputer, poczytałem o tym trochę na tym forum ale dalej nie wiem jak zacząć się w tym bawić (jak już dobrze bym to skonfigurował itp. to już było by z górki bo wtedy nauka poszczególnych instrukcji i tworzenie coraz lepszych wzorów biggrin.gif), najważniejsze to napisać pierwszy text/wzór, który się wyświetli.

Posiadaj swój serwer (na darmowej stronie - nie będę reklamował bo pewnie nie było)
i pytanie:
Trzeba coś zainstalować na tym serwerze żeby kod automatycznie zamieniał się na obrazki? pewnie tak .

Chciałbym wskazówki jak za to się zabrać, bo tworzenie wzorów w photoshopie, paincie mija się z celem.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
+Quote Post
--Piotrek--
post 7.01.2012, 17:56:18
Post #4

Goście

Witam, też wlaśnie bawie się z mimetextem i tak: na lokalnym kompie działa bez problemu ale neistety nie działa po wrzuceniu pliku do odpowiedniego katalogu na serwerze (AZ.pl), powiedzieli mi że pliki .cgi sie uruchamiają. Czy wie może ktos czy i jak można skompilowac pliki na serwerze? Próbowałem wrzucać skompliowane pliki .cgi i na serwerze niestety cisza a lokalnie działą. Dzięki za pomoc.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:49