![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę stronę www przeznaczoną do nauki matematyki.
Mam problem: Każdy wzór, który zawiera pierwiastek robię ręcznie w photoshopie, a to jest ciężka i żmudna praca. Mam pytanie: Czy można to jakoś uprościć, czy są jakieś skrypty automatycznie generujące wzory na stronie? Chodzi o to, że chciałbym tworzyć zwykłe dokumenty html/php i tam umieszczać kod, który automatycznie zamieniałby się we wzory matematyczne. Wiem, że są programy graficzne gdzie mogę stworzyć wzór, zapisać jako obrazek i wrzucić na stronę. Nie wiem czy ktoś zrozumie o co mi chodzi (głowa mnie boli ![]() Gdybyście mogli umieścić jakieś linki do ciekawych artykułów na ten temat byłbym bardzo wdzięczny. Kiedyś znalazłem kilka ale uznałem, że najpierw napiszę kilka skrypcików, stworzę jakiś szablon strony a dopiero potem będę się w tym bawił. Niestety po formacie straciłem zakładki. Pozdrawiam Ten post edytował tamarind17 4.12.2010, 15:11:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. MathML
2. LaTeX - to polecam bardziej Ten post edytował Crozin 4.12.2010, 15:09:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok
znalazłem coś takiego: http://www.forkosh.com/mimetex.html ściągnąłem to na komputer, poczytałem o tym trochę na tym forum ale dalej nie wiem jak zacząć się w tym bawić (jak już dobrze bym to skonfigurował itp. to już było by z górki bo wtedy nauka poszczególnych instrukcji i tworzenie coraz lepszych wzorów ![]() Posiadaj swój serwer (na darmowej stronie - nie będę reklamował bo pewnie nie było) i pytanie: Trzeba coś zainstalować na tym serwerze żeby kod automatycznie zamieniał się na obrazki? pewnie tak . Chciałbym wskazówki jak za to się zabrać, bo tworzenie wzorów w photoshopie, paincie mija się z celem. Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc |
|
|
--Piotrek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, też wlaśnie bawie się z mimetextem i tak: na lokalnym kompie działa bez problemu ale neistety nie działa po wrzuceniu pliku do odpowiedniego katalogu na serwerze (AZ.pl), powiedzieli mi że pliki .cgi sie uruchamiają. Czy wie może ktos czy i jak można skompilowac pliki na serwerze? Próbowałem wrzucać skompliowane pliki .cgi i na serwerze niestety cisza a lokalnie działą. Dzięki za pomoc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:49 |