![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w bazie danych 3 tabele: ID, LOGIN i IMIE.
Jak zrobić aby po zalogowaniu się przez użytkownika wyświetlało się jego imię które jest w tabeli IMIE.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz stworzyć zapytanie wybierające imię za pomocą np. loginu a potem dostać się do danych zwróconych przez bazę za pomocą fetch_assoc()
Tylko nie wiem po co ci oddzielne tabele dla ID, LOGIN, IMIE kiedy to można trzymać w jednej tabeli. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój błąd. Wszystko mam w jednej tabeli o nazwie USERS
Czyli będzie:
Czy to tak będzie wyglądało ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 5 Dołączył: 7.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój błąd. Wszystko mam w jednej tabeli o nazwie USERS Czyli będzie:
Czy to tak będzie wyglądało ? A nie ? -------------------- Darmowe e-booki (kliknij tutaj) ------------------------------------------------------------ Zapunktuj (kliknij tutaj) <--- Zarejestruj się i zobacz! Darmowe doładowania telefonu, Eurogąbki itp. ------------------------------------------------------------ PHP 5, CSS 2.1, xHTML 1.1, JavaScript 1.7 |
|
|
![]()
|
|
Coś nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz dużo błędów w kodzie.
Tu $imie = "SELECT imie FROM users WHERE login=$login" brakuje średnika, no i ja radziłbym umieścić to po tym jak sprawdzasz czy sesja trwa bo jeśli nie trwa to nic nie robisz. A już na pewno nie może to być przed start_session(). Brakuje paru klamerek od instrukcji warunkowych. Skąd bierzesz ten login bo jeśli z formularza to brakuje $login = $_POST['login'] a jeśli z sesji to brakuje $login = $_SESSION['login']. Nie widzę tu połączenia z bazą danych. A samo zapytanie łącznie z połączeniem może wyglądać mniej więcej tak:
Jeśli jest tu gdzieś błąd to sorry ale jechałem z pamięci. Ten post edytował blade-mrn 4.12.2010, 11:52:24 -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Połączenie z bazą mam w innym pliku.
Login pobieram z sesji. Niestety gdzie bym nie wstawił $imie to wywala errory. |
|
|
![]()
|
|
Może byś tak podał treść tych błędów, to by znacznie ułatwiło sprawę bo o ile wiem jasnowidzów tu nie ma.
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:38 |