![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na hostingu mam postawioną stronę na cmsie, mniejsza o to jakim. Strona, na nim oparta znajduje się pod lokalizacją strona.com/cms/index.php. Plik index.php jest częścią tego cmsa. Obecnie, aby przeglądać stronę, musiałem zrobić zwykle przekierowanie z strona.com/index.php na strona.com/cms/index.php. Nie trzeba mówić jak paskudnie to wygląda. Wiem, że powinienem użyć do tego mod_rewrite, czego zresztą próbowalem, tyle że sam cms tworzy linki w stylu: strona.com/cms/index.php?page=alias i napisanie zwykłej reguly, takiej jak poniższa nie działa. Jak się do tego zabrać? Kod #RewriteRule ^index\.php$ cms/ EDIT A jednak! Da się. Mam nadzieję, że komuś innemu też się to przyda. Straciłem na to 5 godzin, ale warto było. Info jak to zrobić znalazłem tutaj: http://forum.cmsmadesimple.org/index.php/topic,41251.0.html Ten post edytował DiH 3.12.2010, 15:25:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CMS będzie brał ściężkę gdzie się znajduje index.php. Spróbuj może napisać w folderze głównym mały pliczek index.php typu:
I sprawdź czy zadziała poprawnie. Ogólnie to raczej trudno przekierować w taki sposób ruch, aby skrypt CMS wiedział, że to taki szacher macher i się do tego ustosunkował bez ingerencję w jego kod. -------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż da się na pewno, moja wiedza nie jest po prostu w tym temacie wystarczająca. Includowanie w żaden sposób tutaj niestety nie zadziała.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj użyć po prostu:
Kod RewriteEngine on RewriteBase /cms/ -------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Nie, nie działa.
Odświeżam w nadziei, że ktoś jednak zna rozwiązanie. Chodzi o to by po kliknięciu w dowolny link spod strona.com/cms/index.php?page=1 adres zmieniał się zawsze automatycznie na strona/index.php?page=1. W tej chwili jedyne co się dzieje, to po wejściu na stronę faktycznie ukrywa to cms/, jednakże po kliknięciu w dowolny link w adresie folder ten jest widoczny. |
|
|
![]()
|
|
Pisałem Ci już, że bez ingerencji w Twój CMS jest to raczej mało prawdopodobne. Skrypt zawsze będzie widział, że jest w folderze mimo jakiegokolwiek ustawienia w .htaccess, jeżeli nie zareagował na BaseRewrite, to znaczy, że jest inteligentniejszy niż myślimy i takie sztuczki z nim niestety nie wyjdą. Póki co wszystkie osoby jakie znam, które próbowały to wykonać, albo zadowalał BaseRewrite, albo kopiowały wszystko do roota, ewentualnie zmieniały DocumentRoot w apachu.
-------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 10:49 |