![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2010 Skąd: K-K Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam kilka nurtujących pytań na które szukam odpowiedzi, mianowicie:
1. Czy jest możliwość utworzenia folderu na serwerze przez skrypt? 2. Czy istnieje możliwość usunięcia go również dzięki skryptowi? 3. Czy możliwe jest wyświetlenie wszystkich obrazów zawartych w stworzonym wcześniej folderze w kolejności 1-xxx (każdy obraz będzie miał id, od 1 do x, oczywiście użytkownik wrzuca je jako np. 1.jpg a nie, że skrypt je sam nazywa, no chyba że jest taka opcja) ? 4. Czy te obrazy również będą mogły zostać poddane usuwaniu? 5. Czy MySQL może przechowywać pliki definiowane przez użytkownika z formularza uploadu plików? 6. Czy te pliki można byłoby z niej wyświetlić i udostępnić do podglądu użytkownikom? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
6x tak, z tym, że nie polecam przechowywania w bazie plików.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2010 Skąd: K-K Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak wysyla sie do tabeli mysql wartosci kilku zmiennych do jednego pola?
Cytat $dodaj = "INSERT INTO newsy (`galeria`) VALUES ('$dzien_$miesiac_$rok')"; chce zeby byly oddzielone nie spacja a _ ... Ten post edytował netH 2.12.2010, 15:59:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Do komunikacji z bazą danych używaj PDO, a zapytania z parametrami (jak na przykład tutaj: data) wykonuj wykorzystując prepared statements.
2. W MySQLu datę przechowuj w kolumnie typu DATE. Domyślny format tego typu to YYYY-MM-DD i taki też podawaj. Format daty powinieneś określać dopiero przy wyświetlaniu. |
|
|
![]()
|
|
wiem o istnieniu takiej funkcji, ale celowo zastosowałem ręczny wybór z listy SELECT ze względu na potrzeby projektu
![]() da sie wyslac kilka wartosci zmiennych do jednego pola mysql? wyzej chodzilo mi o to ze w rekordzie maja zostac zapisane jako tekst w postaci np. 22_stycznia_2011 ------------------------------------------------------------------------------- a swoja droga to mam taki fragment kodu, ktory dane pobrane z formularza wrzuca do bazy danych, po czym ma wlasnie stworzyc katalog o nazwie $dzien_$miesiac_$rok, tylko ze $miesiac w niektorych przypadkach zawiera polskie znaki, czy jest jakas mozliwosc zeby ta zmienna wykastrowac z ogonkow po dodaniu wynikow do mysql i dopiero wtedy przeslac do mkdir zeby utworzyl folder zamiast 27_października_2011 to 27_pazdziernika_2011 ?
hmm, zrobiłem tak:
ale teraz wrzesien zapisuje mi jako 7_wrzeZNnia_2010 a gdyby tak dla $miesiac = pazdziernik/wrzesien zastosowac petle for? ktoś odpowie? Ten post edytował netH 2.12.2010, 17:07:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 17:31 |