![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, przerabiam właśnie książkę Head First PHP & MySQL i mam problem.
Przy takiej konstrukcji skryptu dodajacego dane do bazy Kod <?php $dbc = mysql_connect('localhost', 'root', '', 'elvis') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $imie = $_POST['firstname']; $nazwisko = $_POST['lastname']; $email = $_POST['email']; $query = "INSERT INTO mailing (imie, nazwisko, email) VALUES ('$imie', 'nazwisko', 'email')"; mysql_query($dbc, $query) or die('Błąd w zapytaniu do bazy danych'); echo 'Dodano dane klienta.'; mysql_close($dbc); ?> Wyświetla : Cytat Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in C:\Documents and Settings\Tobi\Moje dokumenty\www\nowytest\addemail.php on line 12 Błąd w zapytaniu do bazy danych Dzieje się tak zarówno podczas prób na kompie (na wirtualnym serwerze) jak i po wrzuceniu i odpaleniu plików na prawdziwy serwer. Co jest nie tak? Druga sprawa to jeśli próbuję użyć mysqli (jak to jest oryginalnie w książce) wywala błąd: Cytat Fatal error: Call to undefined function mysqli_connect() Korzystam z webserva. Przeczytałem już o tym żeby skopiować libmysql.dll z folderu php do Apache2\bin ale tam już jest ten plik. Czy trzeba coś pozmieniać w php.ini? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do błędu, nie użyłeś mysql_select_db
dodam jeszcze że parametry w mysql_query masz na odwrót, najpierw ma być zapytanie potem uchwyt. Druga sprawa to jeśli próbuję użyć mysqli (jak to jest oryginalnie w książce) wywala błąd: Korzystam z webserva. Przeczytałem już o tym żeby skopiować libmysql.dll z folderu php do Apache2\bin ale tam już jest ten plik. Czy trzeba coś pozmieniać w php.ini? Co do mysqli musisz wejść w ustawienia webserva, w biblioteki php i włączyć php_mysqli.dll Ten post edytował fifi209 2.12.2010, 13:08:07 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie. W sumie wystarczyło tylko aktywować mysqli i już wszystko zaczęło działać.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:08 |