![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, muszę stworzyć sklep internetowy, chciałbym poprosić Was o sprawdzenie czy poniższy schemat bazy jest dobrze stworzony ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabele Kategoria i Podkategorie zamienił bym na jedną
Poza tym chyba brakuje ci jeszcze paru tabel -------------------- Sztuką jest widzieć to czego nie widać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jakiej zaszadzie miałoby to potem działać jeżeli było by w 1 ?
Mam jeszcze jedno pytanie. Myślałem nad produktami w zamówieniu u doszedłem do wniosku, że zamówione produkty nie powinny być w tabeli zamówienia bo bez sensu potem dodawać zamówione produkty po przecinku ( np. 11123,34523,12312,6575 ) Lepiej chyba byłoby zrobić 2 oddzielne tabele 1 to : ZAMOWIENIA zamowienie_id zamowienie_klient_id zamowienie_produkty_id zamowienie_data_wprowadzenia zamowienie_data_ralizacji zamowienie_stan_realizacji zamowienie_forma_platnosci zamowienie_forma_dostawy zamowienie_uwagi 2 to : ZAMOWIONE_PRODUKTY id_zamowienia id_produktu Łatwiej było by się wtedy połapać, nie trzeba by było filtrować zawartości tabeli bo będzie to np. tak : Zamowienie | zamowione produkty_id 1 | 1231 1 | 1569 1 | 1879 2 | 1235 Co o tym myślicie ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 10 Dołączył: 2.02.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kategorie: kategorie które nie mają ustawione rodzic_id to kategorie główne, wszystkie inne to podkategorie
Tak jak piszesz z produktami i zamówieniami będzie najlepiej dobrze. W relacyjnych bazach danych nie tworzy się pól w których masz różne odnośniki do innych rekordów rozdzielone przecinkami czy ogólnie różne elementy. To co chcesz zrobić z produktami i zamówieniami to relacja wiele-do-wielu (produkt ma wiele zamówień, zamówienie ma wiele produktów) i w takiej relacji zawsze tworzy się osobną tabelkę pośredniczącą. Btw to poczytaj sobie o stopniach normalizacji baz danych. |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze pytanie co do PHP i MySQL. Nie chce zakładać 2 tematu w innym dziale (PHP) bo tutaj już są wszystkie informacje.
Jak potem takie kategorie i podkategorie wyświetlać w php ? Jak zrobić żeby była nieograniczone ilość podkategorii ? Z góry dziękuję za pomoc. ADAM P |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:32 |