![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, posiadam szablon z template monster. Chciałem go wykorzystać do stworzenia własnego projektu. Jednak przy kodowaniu znaków w UTF-8 i tak pojawiają się krzaki (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
Wiem, że ten temat był maglowany milion razy, ale uwierzcie że szukałem i na tym forum i pytałem wujka, ale nic nie pomagało. Do tworzenia stron korzystam z Notepad++ (w ustawieniach programu mam kodowanie: UTF bez BOOM). Oto kod szablonu
Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 13 Dołączył: 7.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w przeglądarce masz dobrze ustawiony zestaw znaków?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W IE mam ustawione Unicode UTF a w Operze mam wybór automatyczny, ale nawet jak przestawiłem na UTF to też są kwadraty
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A krzaczy ci sie tekst zapisany w szablonie, czy treśc pobrana z jakiejś bazy?
Jesli to drugie to spróbuj dać to: zaraz po mysql_select_db. Powinno załatwić sprawę. P.S. Jeszcze odnośnie pierwszego przypadku. Sprawdź czy dokument nie jest zapisany dla jakiegos konkretnego OSa. Nie wiem czy jest taka opcja w N++, ale pamiętam, że miałem podobne problemy z plikami zapisanymi w PSPadzie przypadkowo zapisanymi dla MACa lub LINUXa. |
|
|
![]()
|
|
Nie, danych jeszcze nie pobieram z bazy, na razie chce uporać się z kodowaniem, dopiero później będę się bawił z bazą.
Kiedyś też miałem ten problem, ale w końcu zdecydowałem się na iso-8859-2 co jak wiadomo nie jest dobrym rozwiązaniem. A o tym zapisywaniu dla konkretnego OSa nie słyszałem, ale przetestuje ten sposób. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 6 Dołączył: 4.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwórz tą stronę w notatniku zapisz jako i wybierz kodowanie UTF-8 będzie chodzić na bank (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 10 Dołączył: 2.02.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze możesz ustawić kodowanie w jakim był ten szablon, ctrl+x, zmienić kodowanie na utf-8, ctrl+v, profit
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 3 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli korzystasz z notepad++ otwórz dany dokument i go przekonwertuj (konwertuj do UTF-8)... Możliwe że wtedy dopiero Ci wyskoczą krzaki (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Albo zrób tak jak powiedział poprzednik. Utwórz czysty dokument, wklej zawartość pliku i zapisz jako UTF-8.
Ten post edytował ignas1987 1.12.2010, 12:34:51 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki kolego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Konwertowanie do UTF pomogło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Swoją drogą, jak tworze projekt to tworze go od razu na serwerze, tzn pliki tworze już bezpośrednio na serwerze. Czy ma to wpływ na kodowanie znaków jeżeli serwer stoi na Linuxie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 3 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli tworzysz bezpośrednio na serwerze... Tzn. masz pole do wpisywania to strona zapisywana jest w takim kodowaniu w jakim otworzysz dany edytor w przeglądarce, jak to napisałeś na serwerze. Jeżeli źle Cie zrozumiałem to wytłumacz mi o co dokładnie Ci chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
W kliencie FTP korzystam z opcji Nowy-->Plik (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:58 |