![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak na kartce przeliczyć powiedzmy 200 z systemu dzisiętnego na trójkowy? itp? Umiem przeliczać tylko z dziesiętnego na dwojkowy i na odwrót, ale w necie nie mogę znelźć jak przeliczać na trójkowy -------------------- e-Partner pozycjonowanie poznań. Recon agencja reklamowa poznań & DG::Koncept tworzenie stron poznań!.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to robiłem tak:
- zapisz od prawej do lewej wszystkie potęgi liczby 3 dopóki kolejna potęga jest mniejsza albo równa danej liczbie Kod 81 27 9 3 1 - Zaczynamy od potęgi o wartości 81 - teraz po kolei: sprawdź ile razy w liczbie 200 mieści się 81. - 2 - zapisz to 2 pod 81 Kod 81 27 9 3 1 2 Następnie od 200 odejmujemy aktualną wartość potęgi * tyle ile razy wystąpiła czyli 81 * 2 = 162 200 - 162 = 38 No i zaczynamy od początku... Aktualna potęga to ta o wartości 27 W 38, 27 mieści się 1 raz... Kod 81 27 9 3 1 2 1 no i tak dalej aż dojdziemy do końca: Kod 81 27 9 3 1 2 1 1 0 2 Gdzie 21102 to wynik przeliczania tej liczby ![]() Można jeszcze zapisywać od końca kolejne reszty z dzielenia aktualnej liczby przez 3, ale myślę, że to gorsze rozwiązanie "na kartkę". Jak coś pomyliłem to proszę o poprawę, bo już dawno tego nie robiłem ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki sposób działa dla każdego systemu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Można jeszcze zapisywać od końca kolejne reszty z dzielenia aktualnej liczby przez 3, ale myślę, że to gorsze rozwiązanie "na kartkę". HIhi ja wlasnie tak robilem na sprawdzianach i pan chcial jakies dziwne metody dzielenia/mnozenia systemu binarnego i mu nie pasowalo ze ja to zrobilem inna metoda ![]() Ale tak ogolnie to obydwie metody sa rownie latwe ;] -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwa opisane wyżej algorytmy są całkiem różne i sposób ich implementacji może znacznie poprawić lub też pogorszyć ich wydajność - mam tutaj na myśli, że jeden z algorytmów będzie działał szybciej, przy założeniach że oba będą napisane optymalnie.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dwa opisane wyżej algorytmy są całkiem różne i sposób ich implementacji może znacznie poprawić lub też pogorszyć ich wydajność - mam tutaj na myśli, że jeden z algorytmów będzie działał szybciej, przy założeniach że oba będą napisane optymalnie. Nie bardzo kumam chodzi o przeliczanie na kartce wiec co do tego ma implementacja algorytmu?Moze mi wytlumaczysz? Tutaj raczej bardziej chodzi o nasze zdolnosci "matematyczne" i szybkosc myslenia ;p -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przelicza się tak samo jak z dziesiętnego na binarny, tylko nie bierzesz reszty z dzielenia przez 2 tylko 3
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz tutaj skrypt z kursu "Organizacja Systemów Komputerowych". Jest w nim wszystko o systemach liczbowych (przeliczanie, operacje arytmetyczne, kodowanie itp) - http://156.17.100.89/~krzys/antek/Skrypt.pdf
Ja polecam metodę ilorazowo-iloczynową, albo różnicową - są chyba najłatwiejsze. -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Boże Ty widzisz a nie grzmisz. Forum informatyków i wątek jak przeliczyć systemy liczbowe.
~ aleo wstydu nie masz? Ja bym się wstydził pytając o takie coś w chwili kiedy param się programowaniem.
Powód edycji: [thek]: W pełni popieram... Jeśli ktoś umie przeliczać w obie strony z binarnym, to z każdym innym robi analogicznie. Żadna filozofia...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:37 |