![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem w jednym z pól zabronić części znaków. Znalazłem informację o funkcji strpos()
Napisałem kod i nie bardzo rozumiem, dlaczego nie działa.
jakikolwiek znak nie podstawię pod zmienną $z zawsze spełnia jeden lub drugi warunek w zależności od podanego operatora przypisania. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak operator ale w instrukcji warunkowej chyba powinieneś mieć True a nie False. Funkcja strpos zwraca False gdy nie znajdzie szukanego ciągu znaków. Czyli w twoim przypadku sprawdzasz czy są niedozwolone znaki i gdy ich faktycznie nie ma wyświetlasz "Użyto niedozwolonych znaków w polu ...".
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie zrobiłem var_dump i cokolwiek nie wrzucę ona zawsze zwraca mi boolean false
![]() nie wiem właściwie dlaczego |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo nie szukasz JAKIEGOKOLWIEK znaku z ciągu "!@#$%^&*" ale całego właśnie tego ciągu.
Zainteresuj się preg_match albo wstaw swoje znaczki do arraya, a następnie w pętli sprawdzaj każdy znak po kolei (czy występuje). Edit: w manualu dot. strpos masz przykład szukania jakiegokolwiek znaku z arraya:
Ten post edytował konrados 25.11.2010, 12:25:01 |
|
|
![]()
|
|
Próbuję troszkę przepisać funkcję, ale też mi coś nie idzie
i tutaj wszystko gra pokazuje 1 ale kiedy robię w ten sposób
wóczas dostaję boolean false i nie bardzo rozumiem dlaczego. Ten post edytował jacusek 28.11.2010, 08:37:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:19 |