![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
To moja pierwsza przygoda z Zend'em i aktualnie jestem początkujący, ale mam ochotę to zmienić. Piszę CMS'a na potrzeby nauki i chce zrobić stronę na której w sidebarze będą jakieś boxy, np. Lista kategorii, ostatnie wpisy lub inne. Problemem jest to że nie znalazłem rozwiązania. Znalazłem tylko wzmianke o helperach, konkretnie o view helperach, ale nie wiem jak to dalej pociągnąć. Prosiłbym o jakieś wskazówki, z góry dziękuje. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://zend-framework.web-portals.pl/ tutaj znajdziesz odpowiedzi na każde pytanie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No z tej strony zaczynałem ale nie widzę tam odpowiedzi na to pytanie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.heavymind.net/zend-framework-tutorial/ a to widziałeś? Jest napisane, zaraz przy tworzeniu aplikacji
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Pokaże szkic
![]() Mam layout, w którym zmienia się content, a po prawej chciałbym właśnie zrobić tą liste kategorii. Nie chce w każdym kontrolerze wywoływać tego samego, nawet nie powinienem, więc może masz jakiś pomysł? Na tej stronie co podałeś również nic nowego nie widzę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli bazujesz na jednym kontrolerze to informacje o kategoriach podajesz w init()
Możesz też to zrobić w kontrolerze bazowym lub wyciągać te informacje w layoucie za pomocą helpera Action -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- Kontroler bazowy - Tak.
- Action Helper - Nie - Helpery dla każdego box'u - Tak. Ten post edytował melkorm 24.11.2010, 23:27:56 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Poszukałem trochę i zbierając wszystko doszedłem do tego:
1. Tworzę helpera w application/views/helpers/CategoryBox.php 2. Klasa:
3. W widoku: $this->categoryBox(); Czy takie rozwiązanie jest poprawne? W init nie mogę bo mam kilka kontrolerów. Ten post edytował Fraglesss 25.11.2010, 14:38:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy takie rozwiązanie jest poprawne? Tak. Cytat W init nie mogę bo mam kilka kontrolerów. Stwórz sobie kontroler między Twoimi kontroloerami a Action Controllerem Zend'a i wtedy dla wszystkich kontrolerów możesz tam wrzucać łączące je rzeczy jak np. style,skrypty, jakieś funkcje pomocnicze itp~~. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- Action Helper - Nie Nie Action Helper tylko Zend_View_Helper_Action w prostszych przypadkach powinien wystarczyć -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie Action Helper tylko Zend_View_Helper_Action w prostszych przypadkach powinien wystarczyć to może : Cytat Możesz też to zrobić w kontrolerze bazowym lub wyciągać te informacje w layoucie za pomocą helpera Zend_View_Helper_Action Co do przypadków, dispatchowanie na nowo całej aplikacji tylko po to by wyświetlić kilka rekordów z bazy jest bezsensu, cały ten helper jest dziwny ![]() Ten post edytował melkorm 25.11.2010, 22:02:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do przypadków, dispatchowanie na nowo całej aplikacji tylko po to by wyświetlić kilka rekordów z bazy jest bezsensu, cały ten helper jest dziwny ![]() Też to stosowałem, później zorientowałem się, że każde odwołanie się do tego powoduje odpalenie połowy zenda ponownie, popieram przedmówcę, dziwnie to zrobili. Osobiście polecam pośredni kontroler ze wszystkim co w layoucie, od całego heada po wszelkie boxy. W zależności od potrzeby we właściwym kontrolerze odnosisz się do pustego zendowskiego kontrolera albo do własnego ze wszystkim co potrzebujesz ![]() W samym layoucie polecam używanie placeholderów i ustawianie ich zawartości np. w kontrolorze i $this->partial do includowania szablonów z przekazywaniem własnych zmiennych. Ten post edytował Deamos 30.11.2010, 01:36:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 10 Dołączył: 2.02.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Placeholdery ustawiać w kontrolerze...? Widok zostaw widokowi
![]() Generalnie to polecam naprawdę pójście za maksymą "fat models, thin controllers" - box z ostatnimi postami z forum można wrzucić do layoutu za pomocą view helpera. W samym view helperze wielkim grzechem nie będzie korzystać z modeli. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam a nie lepiej jest zastosować Zend_Layout
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 00:48 |