![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2003 Skąd: Kołobrzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanko może ktoś z was wie czy mysql obsługuje już transakcje? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obsługuje od dosyć dawna, ale tylko na tablicach typu InnoDB, domyślnie MySQL używa typu MyISAM. Typ tabeli podaje się w jej definicji podczas tworzenia.
Poczytaj w manualu o tym, z tego co wiem - InnoDB są wolniejsze od MyISAM. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na tablicach typu MyISAM można symulować transakcje przy pomocy np. ADOdb.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2003 Skąd: Kołobrzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To teraz podpowiedzcie jak to ugryźć
![]() |
|
|
![]()
|
|
no i jeszcze jedna rzecz...oddzialów ma być ok 300 więc ruch w bazie moze byc spory, czy w takim razie baza mysql bedzie dawala sobie rade??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat no i jeszcze jedna rzecz...oddzialów ma być ok 300 więc ruch w bazie moze byc spory, czy w takim razie baza mysql bedzie dawala sobie rade??
Dobre pytanie. Ale to zależy raczej od ilości danych w bazie. Choć i owszem, dobrze by było mieć poteżną maszyne serwerową, żeby była wstanie obsłużyć odpowiednio dużą ilość połączeń. Teoretycznie mysql powinien zacząć poważnie zwalniać przy ponad 1 mln rekordów w bazie. Kiedyś robiłem testy na pojedynczej tabeli, gdzie miałem tylko 2 pola tekstowe <- wprowadziłem 3.5 mln rekordów <- zapytanie o pojedynczy rekord trwała z tego co pamiętam prawie 3 min. <- ale testy prowadziłem na W98, Celeronie 400 z 64 RAM'u ![]() -------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj PostgreSQL i bedzie po problemie, transakcje zagniezdzanie zapytan, widoki i reszta ... wszystko co ci bedzie potrzebne.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:50 |