![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2009 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Cześć. Mam dość nietypową sytuację, chciałbym zrobić odpowiednią funkcję. Mam trzy przykładowe teksty (podaję tylko ich końcówki):
Chcę osiągnąć coś takiego, aby zaraz po ostatnim wyrazie (czy to z kropką czy bez) na samym końcu były trzy kropki bez spacji ale nadal chcę zachować tagi jeżeli takowe występują. Efekt ma być zatem taki:
Bardzo proszę o pomoc w osiągnięciu efektu, dodam, że tagi na końcu mogą być różne. -------------------- Zapraszam na www.ciekawatechnika.com
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zalezy czy teksty sa rozne, jak je od siebe oddzielasz itp. Za malo informacji podales. Dla powyzszego przykladu wystarczy takie cos:
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jak wielokropek to wielokropek, czyli nie "...", a "…".
2. Zakładam, że masz każde zdanie dostępne osobno, wtedy wystarczy sprawdzić czy kończy się ono jakimś znakiem interpunkcyjnym typu (., ?, !), jeżeli tak usunąć go po czym dodać znak wielokropka. 3. Jeżeli te zdania są połączone trzeba je w jakiś sposób rozdzielić, a dalej to już tylko powyższe punkty. 4. Jeżeli ten wielokropek ma pełnić wyłącznie rolę dekoracyjną na stronie WWW to możesz skorzystać z CSSa - a wręcz powinieneś.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2009 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
To zalezy czy teksty sa rozne, jak je od siebe oddzielasz itp. Za malo informacji podales. Dla powyzszego przykladu wystarczy takie cos: Twój przykład zwórciłby:
Czyli o kropkę za dużo... Cały problem mam tutaj w tym jak wykryć co jest na końcu tekstu. Crozin, Twój przykład również owocuje podobnym efektem, poza tym co jeżeli dany tekst występuje w tekście dwa razy? Napisałem, że to długi ciąg a nie jedno zdanie. -------------------- Zapraszam na www.ciekawatechnika.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem, że trzeba sprawdzić co jest na końcu zdania. Pokaż jakie masz dane wejściowe i jak próbowałeś to zrobić do tej pory.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej wyrażeniami regularnymi. Wiem, że źle robię podając gotowca, ale mówi się trudno
![]()
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zadziała tylko, jeśli jest jeden tekst mozesz napisac funkcje zamianiajaca kazdy "<*>" na "f8yubs2834" potem to rozdzielic, uzywajac explode('f8yubs2834', $text) wtedy kazdy tekst bedziesz mial w osobnym indeksie tablicy uzyjesz str_replace jak wyzej i gitara * nie zadziala jak w teksie przypadkiem bedziesz mial ciag "f8yubs2834" |
|
|
![]()
|
|
@Kamil Pietrzak: O preg_split słyszał?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiedzialem ,ze taka funkcja istnieje na 99%, ale z nazwy nie znalem:P
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:51 |