![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
od paru dni próbuję bawić się w PHP. chciałem zrobić stronkę, na której użytkownicy mogą się rejestrować i logować. utworzyłem pliki index.php index2.php osoby zalogowane moga wejsc na podstronę: index2.php , a niezalogowane przekierowywane są automatyccznie do index.php Załóżmy, że osoba która się zalogowała wchodzi na stronkę index2.php i stąd klika w odnośnnik do: dane_uzytkownika.php. Na stronie tej wypełnia swoje dane w formularzu. I Tutaj pojawia się mój problem. Gdy osoba kliknie w "powrót na stronę główną" wywala go na stronę index.php, a nie index2.php Zakładam, że tutaj z pomocą powinny przyjść sesje, ale nie wiem czy dobrze kombinuje ![]() na początku kodu strony dane_uzytkownika.php wpisałem: <?php session_start(); ?> Czy to wystarcza do podtrzymania sesji? U mnie nie pomogło. Dziękuję z góry za pomoc Ten post edytował marcinkooter 23.11.2010, 15:18:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 34 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w każdym pliku musisz miec na poczatku
-------------------- Always look on the bright side of life ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 30.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Byłoby łatwiej Ci pomóc jak byś wrzucił chociaż cześć twoich kodów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 34 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Byłoby łatwiej Ci pomóc jak byś wrzucił chociaż cześć twoich kodów. eee tam ... popsula Ci sie Twoja szklana kula ![]() ![]() -------------------- Always look on the bright side of life ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam we wszystkich session start.
ok parę kodów: ![]() Mam jeszcze jedno pytanie. Chcę zrobić więcej podstron, które dostępne będą tylko po zalogowaniu. Czy na początku każdej z nich powinienem zamieścić to co na początku index2 ( <?php session_start(); if(!isSet($_SESSION['zalogowany'])){ header("Location: index.php");exit();}?> ) ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sprawdzanie sesji powinieneś dać w każdym z nich bo bez tego ktoś może ominąć moment logowań podając adres do konkretnego pliku że o wygaśnięciu sesji nie wspomnę.
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Czyli wszystkie strony, które chcę, aby były dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników muszą mieć taki sam początek jak index2?
<?php session_start(); if(!isSet($_SESSION['zalogowany'])){ header("Location: index.php"); exit(); } ?> Po ustawieniu wszystkich stron w ten sposób, wchodzę na index.php , loguję się, pzekierowuje mnie do index2.php. gdy klikne w jakikolwiek odnośnik do innej strony, to już mnie wyrzuca do index.php a gdy zmieniłem wszędzie na taki kod: <?php session_start(); if($_SESSION['zalogowany']===$zalogowany) { echo "jestes zalogowany"; } else { $_SESSION['zalogowany']=$zalogowany; header("location: index.php"); exit; } ?> to działa, ale przepuszcza nawet bez logowania :/ ![]() Dzięki za cierpliwość Ten post edytował marcinkooter 24.11.2010, 12:28:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 08:43 |