![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2005 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
co mam: W bazie danych MySql utworzona została kolumna data - do niej wpisywane są w formularzu daty w formacie : RRRR-MM-DD i tak tez jest w bazie danych - niby tam jest tyo Data. jesli chcem ja wyswietlic to normalnie wszystko funkcjonuje jak powinno Problem co zrobić by w Php by np z takiej daty 2010-11-18 która została pobrana i zapisana pod zmienna: $rek['data'] zustało to podzielone na 2010, 11, 18 ![]() ![]() próbowałem użyć : i wyskakują mi same 01 ![]() ![]() kod:
moze gdzies cos przeoczyłem? ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz ją wyciągnąć z bazy w taki sposób, aby była już sformatowana jak chcesz.
Służy do tego funkcja MySql DATE_FORMAT(). Mniej więcej: Cytat SELECT DATE_FORMAT(kolumna_daty, kod_formatów) FROM nazwa_tabeli Listę kod_formatów masz tutaj: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...ion_date-format -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2005 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wookieb , tak przegladałem tą strone problem polega w tym, ze kompletnie tego nie rozumiem z tymi datami - niby data i dlaczego PHP nie rozumi tej daty poprawnie ? gdzie jest problem ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/function.date.php
druga paremetr to liczba a nie data A liczba to to Cytat Opcjonalny parametr uniksowy znacznik czasu timestamp jest typu integer i domyślnie jest ustawiony na bieżący czas lokalny jeśli timestamp nie został podany. Innymi słowy, domyślnie to wartość funkcji time(). To co Ci podałem tworzy obiekt DateTime z daty o podanym formacie. A z obiektu datetime z datą możesz robić wszystkie cuda. Ten post edytował wookieb 23.11.2010, 15:01:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
http://pl.php.net/manual/pl/function.date.php druga paremetr to liczba a nie data A liczba to to To co Ci podałem tworzy obiekt DateTime z daty o podanym formacie. A z obiektu datetime z datą możesz robić wszystkie cuda. czyli jak dobrze zriozumiałem musze zastosować schemat: <?php $date = date_create_from_format('j-M-Y', '15-Feb-2009'); echo date_format($date, 'Y-m-d'); ?> A w mim przypadku bedzie to powiedzmy - jest to poprawne ? dobrze mysle ![]() ![]() while($rek = mysql_fetch_array($wynik)) { $ddd=$rek['data']; $date = date_create_from_format('Y-m-j', $ddd); echo date_format($date, 'Y-m-d'); echo'<li><b>'.$rek['data'].'</b> - '.$rek['tresc'].'</li>';echo"<br/>"; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 34 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Always look on the bright side of life ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Faktycznie ... pokazuje mi miesiąc , rok, dzień $ddd=$rek['data']; echo date( 'm',strtotime($ddd)); echo"<br>"; echo date( 'Y',strtotime($ddd)); echo"<br>"; echo date( 'd',strtotime($ddd)); echo"<br>"; Dziękuje wszytskim za pomoc ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:41 |