![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam nazwę katalogu z polskimi znakami np. "Zdjęcia1". W bazie również przechowuję nazwę katalogu "Zdjęcia1", z którego ma być pobrana zawartość. Niestety wywala mi błąd, ze względu na polski znak "ę" (robiłem test zmieniając nazwę katalogu na "Zdjecia1", podobnie w bazie danych i wszystko działało poprawnie). Warning: file(galeria/cat4/Zdjęcia1/886.jpg) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\tb\... on line 451 Dodam, że kodowanie w HTML'u i bazie danych MySQl mam ustawione na UTF-8 i wszystkie znaki wyświetlają się prawidłowo, poza nazwą katalogów z polskimi znakami... Problem załatwiłoby niewyświetlanie tego błędu, ponieważ pod błędem wszystko wyświetla się poprawnie, ale pytanie jak to uczynić? Jakieś porady? Z góry dziękuję. Ten post edytował tr86 23.11.2010, 09:17:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 34 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej nie uzywac polskich znakow w nazwach plikow i katalogow.
-------------------- Always look on the bright side of life ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmien od razu nazwę na polskie litery, zaoszczedzisz sobie kłopotów
jak wpiszesz sciezke w htmlu do zdjęcia to tez pewnie nie pokaże zdjęcia i zdziwiłbym się gdyby bylo inaczej |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Litera taka jak "Ż" nie sprawia problemu, ale "ą" i "ę" już tak...musi być jakiś sposób na ominięcie tego, bo niestety muszę mieć katalogi z polskimi znakami, chyba że dałoby się zrobić tak, że zmienię nazwę katalogu i wpis w bazie na "Zdjecia1" i żeby dopisać jakiś warunek po tym zamieniający "Zdjecia1" na "Zdjęcia1", żeby potem poprawnie odczytywał....sam nie wiem...
Już sobie poradziłem, ale trochę się nakombinowałem... ![]() Zastosowałem funkcje do zamiany i pobrania określonego ciągu znaków.
i
i potem do wypisania pełnej nazwy katalogu:
Ten post edytował tr86 23.11.2010, 11:40:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:59 |